Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2019: Gerçekleştirilen Etkinlikler

Elsevier Ege Bölgesi Etkinliği

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ev sahipliğinde, "Türkiye’de Açık Bilim Politakaları Geçiş sürecinde Kurumsal Arşiv’in Önemi ve Digital Commons’ın Avantajları" başlılık Elsevier Ege Bölgesi etkinliği 11 Eylül 2019 tarihinde İYTE Gösteri Merkezinde gerçekleştirildi.

Ege Bölgesi'nde bulunan üniversitelerdeki kütüphane çalışanlarının ve İYTE araştırmacılarının katıldğı toplantı kütüphaneden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gamze Tanoğlu’nun  ve Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal'ın açılış konuşmaları ile başladı. Tanoğlu konuşmasında İYTE’deki açık bilim politikası geçiş sürecini anlattı ve İYTE Yönetiminin açık bilime verdiği desteği vurguladı. Gürdal ise İYTE ve Türkiye'deki açık erişim ve açık bilim çalışmaları ve İYTE kütüphanesinin proje ortaklarından olduğu OpenAIRE Advance projesi hakkında bilgiler verdi.

Elsevier Türkiye Satış Müdürü Derya Alptekin’in global açık bilim trendleri hakkında yaptığı konuşmasının ardından, Araştırma Çözümleri Kıdemli Müdürü Shadi Awwad, Türkiye için kurumsal arşivlerin gereklilikleri, digital commons’ın avantajları ve kurumsal arşiv politikalarına sorunsuz entegrasyonuna ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Etkinlik; katılımcıların da aktif katılımıyla "1 yıllık Kurumsal Arşiv stratejik plan oluşturma çalışması- Kurum olarak neye ve nasıl ulaşmak istiyorsunuz? " başlıklı bir çalıştay ile sona erdi. 


 

Yazar Çalıştayı De Gruyter de Nasıl Makale Yayınlarım

Gönderimden paylaşıma kadar bir araştırma makalesinin yaşam döngüsünün anlatıldığı De Gruyter Yazar Çalıştayı 20 Eylül 2019 tarihinde İYTE Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirildi.

De Gruyter firmasından Dr. Katarzyna Grzegorek, bir makalenin yaşam döngüsü içindeki yolculuğunu anlatırken; Dr. Irmina Fortunato bilimsel bir dergide yayımlanmak üzere metin hazırlama, farklı yayımlama modelleri ve makalenizi neden De Gruyter'de yayımlamanız gerektiği hakkında bilgiler paylaştı. Daha sonra Deniz Can Kurt, De Gruyter hakkında bilgi verdi. 

Çalıştay sonunda, katılımcıların hakem değerlendirme süreci hakkındaki bilgilerini ölçmek amacıyla  sorular sorularak, doğru cevabı bilenlere ödül verildi.

Sunumlara aşağıdaki bölümden ulaşabilirsiniz. Ayrıca De Gruyter sayfasından bu konuda sıkça sorulan sorular sayfasına erişmek için tıklayınız.

Yazar Çalıştayı - Springer

Yayınlarını uluslararası dergilerde yayınlamayı amaçlayan ve akademik yayıncılık trendlerini merak eden tüm araştırmacılar, yazarlar, yazar adayları için Springer Yazar Çalıştayı 18 Nisan 2019 tarihinde yapıldı.

Springer Lisanslama Müdürü Selin Şencanlı tarafından gerçekleştirilen çalıştayda; makale yazım teknikleri, manuscript hazırlama, dergi seçimi gibi konularda son derece faydalı bilgiler paylaşıldı. 

Açık Bilim Yolunda Bilimi Özgür Bırak Semineri

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın da önemli gündem maddelerinden biri haline gelen Açık Bilim konusunda Türkiye’de yapılacak çalışmalara rehberlik etmek ve katkı sağlamak amacıyla, 11 Nisan 2019 tarihinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ev sahipliğinde “Açık Bilim Yolunda – Bilimi Özgür Bırak” semineri gerçekleştirildi. Kütüphane çalışanları ve İYTE araştırmacılarına yönelik olarak gerçekleştirilen seminere, özellikle Türkiye’de araştırma verisi yönetimi çalışmalarına öncülük edebilecek davetli 45 kurumdan 80 kütüphane çalışanı katıldı. İYTE Rektörü, Rektör Yardımcıları ve Dekanlardan oluşan üst yönetimi ve İYTE araştırmacılarının da katıldığı seminer toplam 140 katılımcı ile gerçekleştirildi.

Araştırma Veri Yönetimi, Açık Veri, Açık Lisanslar, ORCID ID ve OpenAIRE hakkında bilgiler verilen seminerin açılış konuşmalarını İYTE Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal ve İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran yaptı. Açılış konuşmalarında Gültekin Gürdal, bilimde artık paradigmaların değiştiğine bilimsel gelişmelerin hızlanması için bilimin paylaşılması gerektiğine vurgu yaparken Prof. Dr. Yusuf Baran bilimsel yayınlara erişimde sorun yaşayan, özellikle teknoloji ve eğitimde dünya standartlarının gerisinde kalmış ülkelerdeki bilim insanlarının yaşadığı sıkıntıya dikkat çekti.

Davetli konuşmacılardan  Delft Teknik Üniversitesi Veri Sorumlusu Yasemin Türkyılmaz - van der Velden, Araştırma Verisi Yönetimi ile ilgili son derece önemli hususlara değinerek Delft Teknik Üniversitesi örneğini paylaştı. Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Pınar Sezginalp, mimarlık verileri ve arşivleme ile ilgili; COAR (Confederation of Open Access Repositories) Danışmanı  İlkay Holt ise araştırma verisi yönetimi ve FAIR ilkeleri ile ilgili değerli bilgiler paylaştı. Seminerin son konuşmacısı Gültekin Gürdal, AB Açık Bilim Politikaları ve politikalara uyum konusunda destek sağlayan OpenAIRE hizmet ve araçları hakkında bilgiler vererek YÖK, TÜBİTAK ve İYTE’de açık bilim konusunda yapılan çalışmalara vurgu yaptı.

Ayrıca; sabah oturumlarında kütüphane çalışanlarına yönelik olarak Araştırma Veri Yönetimi adımlarında karşılaşılacağı düşünülen sorunlarla ilgili bir atölye çalışması gerçekleştirildi ve ORCID Genel Müdürü Laurel L. Haak ORCID hakkında bilgiler vererek kurumsal üyeliğin faydalarına değindi. Seminerin tüm katılımcılarına, Açık Araştırma ve Açık Veri ile ilgili OpenAIRE tarafından hazırlanmış rehberlerin Türkçe çeviri setleri dağıtıldı.

Seminerin en önemli amaçlarından birisi; Veri Yönetimi konusunda Türkiye’deki çalışmalara rehberlik edecek Veri Yönetimi konusunda bir Çalışma Grubu oluşturularak çalışmalara başlanması. Bu seminer ile birlikte İYTE, Türkiye’deki üniversitelerin Açık Araştırma Verisi ile ilgili yapacakları çalışmalara öncülük etmeye başlamış oldu.

Sosyal Medyada Nasıl Marka Oluruz?

​55. Kütüphane Haftası Programı kapsamında 28 Mart 2019 tarihinde "Sosyal Medyada Nasıl Marka Oluruz?" başlıklı etkinlik yapıldı. Marka Strateji Danışmanı, NLP Master ve Profesyonel Koç Didem MORALIOĞLU ve  Kütüphaneci / Yazar Alpay ASAR sosyal medyanın hayatımızdaki önemi, sosyal medyada nasıl marka olunabileceğine dair önemli bilgiler paylaştı. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Moralıoğlu ve Asar keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.

Kütüphane Haftası Programı

​1964 yılından bu yana; her yıl Mart ayının son haftası "Kütüphane Haftası" olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 55.si düzenlenen haftanın ana teması "Değişen Toplum, Dönüşen Kütüphaneler " olarak belirlenmiş olup, 25 - 31 Mart tarihleri arasında "Kütüphane Haftası" Türkiye genelinde bir dizi etkinlikle kutlandı.

İYTE Kütüphanesi tarafından da 28 Mart 2019 Perşembe günü "Kütüphane Haftası" kapsamında bir etkinlik gerçekleştirildi. Öğleden önce İzmir çevresindeki kütüphanecilerin katıldığı ve kütüphanelerindeki farklı uygulamaları anlattıkları "İzmir Kütüphanelerinden Farklı Uygulamalar, Çarpıcı Konuşmalar" - Pecha - Kucha Oturumu gerçekleştirildi.

Öğleden sonra; İYTE Müzik Topluluğu Piyano Resitali ile başlayan programda Gültekin Gürdal "İYTE Akademik Performansı" ile ilgili bilgi paylaşırken, Sayın Rektörümüz Prof.Dr. Yusuf Baran "Bilgiye Erişim ve Okuyabilmek Üzerine" ve Sayın Rektör Yardımcımız Prof.Dr. Gamze Tanoğlu bir konuşma yaptı.

Daha sonra en çok okuyan kütüphane kullanıcılarına ve Kütüphane Haftası dolayısıyla gerçekleştiren Yenilikçi Fikirler Yarışmasına katılarak "Kütüphanede yer tutma sorununa çözüm" için proje sunanlara hediyeler verildi.

Yarışmaya Katılanlar:

Takım olarak: Asad Asadzade - Bilgisayar Mühendisliği 
                      Metin Bedirhanov - Makina Mühendisliği

Takım olarak: Utku Yiğit - Fizik Bölümü 
                      Gökberk Akdeniz - Bilgisayar Mühendisliği

Bireysel: Ali Sarıkaya - Makina Mühendisliği

Projesini kütüphaneye e-posta ile gönderdikten sonra komisyon karşısında da sunanlar arasında komisyon tarafından birinci seçilen Asad Asadzade, ve Metin Bedirhanov'un takımı oldu.

Etkinlik kapsamında, Asiye Hüseyin Akyüz Bilim Okulu İYTE Kütüphanesini ziyaret etti.

ProQuest Literatür Tarama Teknikleri Kullanıcı Eğitimi

                                                                                                                                                                                                                                         

Literatür Tarama Teknikleri ve ProQuest veri tabanlarına ilişkin kullanıcı eğitimi 5 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Eğitim ProQuest firmasından Hazal Yılmaz tarafından verildi.

Eğitrimde, etkin literatür taramasının nasıl yapılabileceği, odaklı sonuçlara nasıl ulaşılacağı, atıf bilgisinin nasıl alınacağı, yeni eklenen yayınlardan nasıl haberdar olunacağı, ProQuest Dissertations & Theses Global Tez Veri Tabanı kullanımı ve Ebook Central elektronik kitap veri tabanı kullanımı gibi konulara yer verildi.

InCites Eğitim Semineri

                                                                   

Web of Science kapsamındaki akademik yayınları ve aldığı atıfları gelişmiş bibliyometrik göstergeler ile birlikte sunan InCites eğitim semineri 21 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Eğitim Claritive firmasından Derya Soğuksu tarafından verildi.

InCites özelleştirilmiş, atıfa dayalı bir değerlendirme aracıdır. Web üzerinden kullanılabilen bu araç, kurumsal verimliliğin analizine ve kurumlar tarafından sürdürülen bilimsel çalışmaların dünya çapında kıyaslanmasına imkan verir.

COAR 2019 İzlenimleri Web Semineri

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanımız Gültekin Gürdal ve İlkay Holt (COAR - Confederation of Open Access Repositories) 21-23 Mayıs 2019 tarihlerinde Lyon, Fansa’da gerçekleşen COAR 2019 Yıllık Toplantısı’na dair izlenimlerini; 24 Haziran 2019 tarihinde kütüphane çalışanları, arşiv sorumluları, araştırmacılar, yayınevi ve firma temsilcilerinin katıldığı bir web semineri ile paylaştılar. Web seminerinde; COAR (Açık Erişim Arşivleri Konfederasyonu) toplantı programında yer alan bölgesel arşiv topluluklarından gelişmeler, yeni nesil arşivler, akademik arşivler üzerine yapılandırılan overlay (katman) dergiler, hakemlik hizmetleri, kurumsal ve tematik arşivler ile araştırma yönetiminde açık arşivler gibi konulara yer verildi.

Web semineri kütüphanemizin proje ortaklarından olduğu OpenAIRE Advance projesi kapsamında gerçekleştirildi. AB teknik alt yapı projesi olan OpenAIRE (www.openaire.eu ) AB finanslı politikaları teşvik etmek ve araştırmacılar, araştırma yöneticileri ve proje koordinatörlerinin politikalara uymaları için yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır.

Sunumuna aşağıdaki görsele tıklayarak erişilebilir.