Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2016: Kütüphanemizden Haberler

Açık Erişim Konferansı

Açık erişim, açık veri ve açık bilim konularında ülkemize liderlik eden İYTE, bu konuda bir Avrupa Projesi ortaklığı da yapmaktadır. AB UFUK2020 Programı kapsamında OpenAIRE2020 projesinin ortağı olan İYTE Kütüphanesi’nin de organizasyonunda yer aldığı “5. Ulusal Açık Erişim Konferansı” na ilişkin bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.

5. Ulusal Açık Erişim Konferansı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphanesi, Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS), Hacettepe Üniversitesi ve TÜBİTAK-ULAKBİM işbirliği ile TÜBİTAK ev sahipliğinde 27 Ekim 2016 Perşembe günü Ankara, TÜBİTAK Feza Gürsey Salonu'nda gerçekleşecektir.

Akademisyenler, araştırmacılar, yayıncılar, kütüphaneciler, dergi editörleri, araştırma ofisi çalışanları ve fon sağlayıcı kurumların temsilcilerin katılımına açık olan AE 2016 Konferansında, önemli davetli konuşmacılar yer alacak ve aşağıdaki konularda deneyimlerini paylaşacaklardır. 

•      Açık Bilime Doğru Araştırma Verilerinin Yönetimi

•      Araştırmalarda Verinin Yeniden Kullanılmasının Önemi

•      Ufuk2020 Açık Araştırma Verileri, açık bilim bulutu

•      OpenAIRE Altyapı Hizmetleri

•      Türkiye’de AE Uygulamaları

•      AE Kazanımları

•      Açık Eğitim Kaynakları

•      Yeni Nesil Kurumsal Arşivler

•      TÜBİTAK ve Açık Erişim

•      Kurumsal arşivlerde son gelişmeler 

Web Sitesi : http://calistay.acikerisim.org/

2016 Stajyer Öğrencilerimiz

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nden Meltem Erdem ve Serenay Çakırer, 11 Temmuz - 19 Ağustos tarihleri arasında stajlarını yapmak üzere kütüphanemizdeydiler.

Kütüphanemizdeki tüm birimleri ziyaret ederek, yapılan çalışmalar konusunda teorik ve uygulamalı olarak bilgiler alan Sevgili Meltem ve Selenay, yeni bir şeyler öğrenme istek ve heyecanlarını staj süresince yansıttılar.

Stajyerlerimiz; İYTE Kütüphanesi ile ilgili gözlemlerini, staj süresince deneyim ve kazanımlarını, stajlarının son günü kütüphane personeline sunum yaparak paylaştılar. Staj süresince tüm kütüphane personelinin sevgisini kazanan Meltem ve Selenay'a devam eden eğitim yaşamlarında başarılar diliyoruz.

Wiley Online Library'den Ücretsiz Makale, Kitap Bölümü İndirme Şansı

Wiley aboneliğimiz kapsamında yayınevi ile yapılan anlaşma çerçevesinde;  lisans anlaşmamızın dışında kalmasından dolayı erişimimizin olmadığı dergi makalesi ve kitap bölümlerine tam metin erişebilmek amacıyla, 2016 yılı içerisinde kullanılmak üzere, toplam 200 başlık için ücretsiz erişim -Article Select Tokens- hakkı verilmiştir. 

Her bir başlık için kullanışımızda,  ilgili makale veya kitap bölümü 24 saat süre ile tüm kurumumuz için erişilebilir olacaktır.

Wiley Online Library'den ihtiyacınız olup, anlaşmamız kapsamı dışında olmasından dolayı erişemediğiniz dergi makalelerini, kitap bölümlerini library@iyte.edu.tr adresine yazarak kütüphanemizden talep edebilirsiniz.

 

Yazar Akademisi

Springer Nature’da makale veya kitap yayınlamak isteyen yazarlar için hazırlanmış olan ve A’dan Z’ye bütün prosedürleri gösteren  Author Academy interaktif modülü ücretsiz olarak kullanıma açılmıştır. Author Academy, son kullanıcılara Springer Nature standartlarını öğretirken, eğitim sonunda sertifika sunan bir modüldür. Aynı zamanda hakemlik sürecinden, açık erişime pek çok konu hakkında da bilgi alınabilmektedir. İlgili modül temel düzeyde/başlangıç seviyesinde eğitim sağlamaktadır.

Dergi ve kitap yazarlığı ile ilgili pek çok detaya http://www.springer.com/gp/authors-editors linki aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Aynı sayfa sizi yine Author Academy eğitim modülüne yönlendirecektir. Fakat bu sayfadan eğitim modülü dışında dergi seçme modülüne de ulaşabilir, farklı kaynaklar hakkında bilgi alabilirsiniz. Yazılan bir makalenin ön yazısı veya bir parçasından analiz yapıp, uygun olabilecek dergi opsiyonlarını sunan dergi seçme modülüne http://www.springer.com/gp/authors-editors/journal-author adresinden ulaşabilirsiniz.

Sorunuz olması durumunda bizimle iletişime geçebilirsiniz: library@iyte.edu.tr

Mühendislik Bilimleri Yarışması

KAYDOL

Yeni eğitim dönemine eğlenceli bir başlangıç yapmaya ne dersiniz...

Elsevier firması tarafından düzenlenen ve Knovel aboneliğimizden dolayı bizim de katılabildiğimiz, bu yılki 5 haftalık Mühendislik Bilimleri Yarışması 10 Ekim'de başlıyor. 

Future of Energy, Future of Medicine ve Future of Making gibi konular da dahil olmak üzere 5 transdisiplin teması çerçevesindeki soru setleri ile son derece sürükleyici bir yarışma sizi bekliyor. Tüm dünyadaki yüzlerce kurumdan, binlerce STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) öğrencisiyle yarışın, üst sıralarda yer alın ve muhteşem ödüller kazanın.

Katılmak için yukarıdaki "Kaydol" linkine tıklayarak hemen kayıt olabilirsiniz.

10 Ekim'de başlayacak olan 5 haftalık yarışma 13 Kasım'da sona erecek.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ödüller:

Haftalık Ödül: Haftanın en yüksek puanını alana $100 değerinde Amazon gift card 

Birincilik Ödülü: Yarışma sonunda en yüksek puanı alana Apple iPad Air II - Wi-Fi 16Gb 

İkincilik Ödülü: Yarışma sonunda ikinci en yüksek puanı alana SONOS PLAY:1

Haftanın kazananı, her haftanın sonunda açıklanırken, büyük ödülü kazananlar 5 haftanın sonunda açıklanacaktır.

Online Dil Öğrenme Sistemi "Mango Languages" i Bluetooth ile Keşfedin

Mango Languages Blog

 


CanopyEmailSimple.png

Aboneliklerimiz arasında bulunan, online dil öğrenme sistemi Mango Languages ile dil öğrenmenin birçok yolu var :

Bluetooth ile Mango'yu Yeniden Keşfedin: Bluetooth kontrolleri ile otomatik kullanma özelliklerini kullarak, müzik parçalarında olduğu gibi dersleri başlatabilir, duraklatabilir ve Mango derslerini atlayabilirsiniz. Detaylı bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Mobil cihazlarınızdan erişim: "Create a Profile" bölümünden hesap oluşturmanız gerekmektedir. Hesap oluştururken e-mail adresinizi ve kendinizin belirleyeceği bir şifreyi (en az 6 karakter içermelidir) yazmanız yeterlidir.  Daha sonra e-mail adresinize sistem tarafından gönderilecek olan linke tıklayarak hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz.Cihazınıza mobil uygulamasını indirdikten sonra olusturmuş olduğunuz hesap bilgileri ile giriş yapabilirsiniz.

 

Apple App Store

Google Play Store

 

Online dil öğrenme sistemi Mango Languages ile öğrenebileceğiniz diller:

Türkçe konuşanlar için: İngilizce

İngilizce konuşanlar için: Almanca, Arapça, Çince (Mandarin), Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Portekizce, Rusça, Türkçe ve Yunanca

Veritabanları altından Mango Languages'a erişerek, istediğiniz dili öğrenmeye başlamak için "Start Learning" yazısına tıklamanız yeterli. İster "Kampüs dışı erişim" yöntemiyle bulunduğunuz yerdeki bir bilgisayardan, ister mobil cihazlarınızla Mango Languages'a istediğiniz zaman erişerek, istediğiniz dili/dilleri öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Physical Review Fluids - APS'de Yeni Dergi

Aboneliklerimiz arasında bulunan American Physical Society (APS)'ye yeni bir dergi katılmıştır. Physical Review Fluids...  Erişiminize açılan bu yeni dergi, akışkan madde dinamiğinde temel anlayışı ilerletmek ve ek araştırma alanlarını kapsayacak şekilde yenilikçi araştırma olanağı sunmaktadır.

APS Dergileri:
Physical Review A
Physical Review B
Physical Review C
Physical Review D
Physical Review E
Physical Review X
Physical Review Letters
Physical Review Applied
Physical Review Fluids
Physical Review Accelerators & Beams
Physical Review PER
APS'ye Veritabanları sayfasından erişebilirsiniz.

  

RSC 'de Açık Erişim Makale Yayınlama Şansını Yakala

  

Bildiğiniz gibi son yıllarda açık erişim konusunda dünyada ve Türkiye’de yapılan çalışmalar hız kazanmış ve yayınevleri açık erişim konusunda değişik modeller sunmaya başlamışlardır. Bu yayınevlerinden biri olan Royal Society of Chemisty, RSC veritabanı aboneliğimizden dolayı; RSC dergilerinden herhangi birinde makale işlem ücreti almaksızın Açık Erişim (Open Access) makale yayınlama hakkı sağlamakta ve bu amaçla kullanılmak üzere, 2014 yılından bu yana her yıl kütüphanemize 4 kupon göndermektedir.

Enstitümüzden 4 makale, bu kodlar ile Açık Erişim olarak yayınlanabilecektir. Bu kodları kullanarak makalenizi açık erişim yayınlayabilmek için; makaleniz RSC tarafından kabul edildiğinde, bizimle iletişime geçiniz library@iyte.edu.tr

Kupon Kullanım Koşulları ve Şartları:

  • Her bir kupon, RSC dergilerinden herhangi birinde bir Açık Erişim makale yayını için kullanılacaktır.
  • Kupon 2016 yılında yayını kabul edilen makaleler için kullanılabilir
  • Makaleniz kabul edildiğinde, kupon kodu online başvuru formu tamamlanarak kullanılır (Kütüphanemiz ya da sizin tarafınızdan) http://www.rsc.org/publishing/forms/gold-for-gold-open-access-application.asp
  • Yukarıdaki link aracılığı ile online başvuru formu ve Açık Erişim Yayımlama Lisans formunun doldurulmasından sonra makaleniz RSC web sitesinden dergiye aboneliği olsun olmasın herkes tarafından erişilebilir olacak ve bu konuda yayınevi tarafından size bir bilgilendirme maili gönderilecek.

Ayrıntılı Bilgi İçin: http://rsc.li/goldforgoldfaqs

Açık Erişimi Neden Tercih Etmeliyim?

  1. Ücretlendirme ve lisanslama konusundaki engelleri kaldırarak bilimsel bilgiyi özgürleştirir.
  2. “Adil Kullanım” hakkı sağlar.
  3. Çalışmanın tanınırlığını ve görünürlüğünü arttırarak bilimsel etkisini yükseltir.
  4. Atıf oranlarını yükseltir. (% 50-300)
  5. Araştırmacıların literatüre daha geniş alandan bakmasını sağlar.

Bana Faydası Ne Olacak?

  1. Bilimsel faaliyetleriniz çıktıları dünyaya açılır.
  2. Çıktılarınız görünürlüğünü ve etkisi artar.
  3. İşbirliği çalışmalarınızı destekler.
  4. Disiplinlerarası araştırmalarınız için çalışma alanı sağlar​.