Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2015: Bir Kitap Önerimiz

E-Bulletin

Bir Kitap Önerisi - Yüzyıllık Yalnızlık

Yüzyıllık Yalnızlık
 

Yazarı: Gabriel Garcia Marquez

Tür: Roman


Yayınevi: Can

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2006

Sayfa Sayısı: 356

ISBN: 9789755101583                                              

Arka Kapak: 

"Yüzyıllık Yalnızlık'ı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım. Yüzyıllık Yalnızlık'ı iki yıldan daha kısa bir sürede yazdım, ama yazı makinemin başına oturmadan önce bu kitap hakkında düşünmek on beş, on altı yılımı aldı. Büyükannem, en acımasız şeyleri, kılını bile kıpırdatmadan, sanki yalnızca gördüğü olağan şeylermiş gibi anlatırdı bana. Anlattığı öyküleri bu kadar değerli kılan şeyin, onun duygusuz tavrı ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım. Yüzyıllık Yalnızlık'ı büyükannemin işte bu yöntemini kullanarak yazdım. Bu romanı dikkat ve keyifle okuyan, hiç şaşırmayan sıradan insanlar tanıdım. Şaşırmadılar, çünkü ben onlara hayatlarında yeni olan bir şey anlatmamıştım, kitabımda gerçekliğe dayanmayan tek cümle bulamazsınız."

----

"Maskaralık bitti, eski dostum"

"García Márquez'in en iyi eseri olduğu konusunda herkesin hemfikir olduğu Yüz Yıllık Yalnızlık, Kolombiya'daki hayali bir kasaba olan Macondo'nun hikayesini ve bu kasabanın kurucuları olan Buendía ailesinin yükselişini ve düşüşünü anlatır. Merak uyandıran dünyevi tipler olarak tasvir edilen karakterler ailelerinin isimlerini ve mizacını alır ve bu tür tekrarlanan örnekler gözler önüne serilir. Kudretli José Arcadio Buendía, Macondo'nun korkusuz, karizmatik kurucusundan, deliliğin sınırında bir adama dönüşür. Macondo, uykusuzluk hastalığıyla, savaşla ve yağmurla mücadele eder. Gizemler neredeyse yoktan ortaya çıkar.


Bu acı verici ama renkli aile destanı daha geniş kapsamda bir sosyal ve siyasi alegori haline gelir. Bazen mantıklı olamayacak kadar gerçekdışı olur bazen de bütün geleneksel gerçekçiliğin bile ulaşamayacağı kadar gerçek. Büyülü gerçekçilik adı verilen akımın bir örneği olan bu alegorik eser tuhaf, fantastik ve inanılmaz hisler uyandırır. Belki de en önemli sosyopolitik örnek grevdeki binlerce işçinin katledilmesi ve cesetlerinin denize atılmadan önce yük trenlerine istiflenmesidir. Resmi raporların bulanıklığı karşısında katliam, sıkıyönetimin sislerinde kaybolmuş bir kâbusa dönüşür. Kaybolanların gerçek hikayesi geleneksel kurgudan daha yabancı olan ve kurgunun açıklanmasını isteyen bir gerçekliğe dönüşür.


Roman gayriresmi alternatif bir tarih gibi okunabileceği gibi, yaratıcı anlatımı, duyarlılığı, aşkı, yakınlığı ve bireyselliğin farklı çeşitlerini de ön plana çıkarır. Bir paragraftan diğerine Hardy'den Kafka'ya dönüşebilen bir anlatıcının anlatacağı 1001 Gece Masalları ve Don Kişot'un ne derece eğlenceli ve gizemli olabileceğini düşünün. García Márquez fazlasıyla parlak yenilikleriyle yorucu olan acemi benzetmeler üretmiş olabilir ama bu roman yalnızlığın tuhaf ve hazin bir muhasebesidir."


Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap

(Dünyanın Önde Gelen Kitap Eleştirmenlerinin Yorumlarıyla) isimli kitaptan alınmıştır.

---

Gabriel Garcia Marquez’in "Yüz Yıllık Yalnızlık" adlı eseri; İngiltere’de uluslararası yazarların katılımıyla gerçekleştirilen bir ankete göre son 25 yılda yayınlanan en etkileyici kitap. Wasafiri adlı derginin editörleri "Yüz Yıllık Yalnızlık" için: “Batı dünyasına kendi gerçekliğinin dışında alternatif bir gerçekliğin de olabileceğini, olduğunu öğretti. Böylece de diğer batılı olmayan yazarların önü açılmış oldu. Mükemmel bir kitap olmasının yanı sıra batılı okurlara başka perspektiflere karşı toleranslı olmayı öğretti” diyor.

Kurgusu ve anlatımı ile yüzeysellikten uzak çok güçlü bir kitap. Sakin kafa ile tüm dikkatinizi vererek okumanızda fayda var.

Yazarı Hakkında - Gabriel García Márquez

Türkçeye Çevrilmiş Eserleri:

Roman, novella ve öykü

  • Yaprak Fırtınası, 1955 
  • Albaya Mektup Yazan Kimse Yok ,1961 
  • Hanım Ana'nın Cenaze Töreni ,1962
  • Şer Saati ,1962 
  • Yüzyıllık Yalnızlık ,1967 
  • Sevgiden Öte Sürekli Ölüm ,1970 
  • Mavi Köpeğin Gözleri ,1973 
  • Başkan Babamızın Sonbaharı ,1975 
  • İyi Kalpli Erendira ile İnsafsız Büyükannesinin İnanılmaz ve Acıklı Öyküsü ,1978
  • Kırmızı Pazartesi ,1981 
  • Kolera Günlerinde Aşk ,1985 
  • Labirentindeki General ,1989 
  • On İki Gezici Öykü, 1992
  • Aşk ve Öbür Cinler, 1994 
  • Benim Hüzünlü Orospularım, 2004 

Edebiyat dışı

  • Bir Kayıp Denizci ,1970 
  • Latin Amerika'nın Yalnızlığı ,1982
  • Marquez'le Konuşmalar Plinio Apuleyo Mendoza ile birlikte,1982 
  • Şili'de Gizlice (Miguel Littin'in Serüveni) ,1986 
  • Bir Kaçırılma Öyküsü ,1996 
  • Anlatmak İçin Yaşamak ,2002 

 

Gabriel García Márquez

Gabriel José de la Conciliación García Márquez (6 Mart 1927-17 Nisan 2014) Kolombiyalı, tüm Latin Amerika'da Gabo olarak bilinen yazar, romancı, hikayeci ve oyun yazarıdır.

20. yüzyılın en önemli yazarlarından birisi olarak nitelendirilir.1972'de Neustadt International Prize for Literature ve 1982'de Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmıştır.

Kendi imkanlarıyla okumaya çalıştığı Hukuk Fakültesindeki eğitimini yazar kariyeri için yarıda bıraktı.

Genç yaşından itibaren, hiç çekinmeden dış politika ve Kolombiyayı eleştirdi. 1958 senesinde Mercedes Barcha ile evlendi ve Rodrigo García ve Gonzalo isimli iki çocuğu oldu.

García Márquez yazar olarak başladı ve beğeni toplamış kurgusal olmayan çalışmalar ve kısa hikayeler yazdı. En iyi bilinen romanları Yüzyıllık Yalnızlık (1967), Başkan Babamızın Sonbaharı (1975) ve Kolera Günlerinde Aşk (1985) olmuştur. En önemlisi sıradan ve gerçekçi durumların aksine sihirli öğeleri ve olayları kullanan Büyülü Gerçekçilik olarak adlandırılmış bir edebiyat tarzı yaygınlaşırken, eserleri önemli eleştirel beğenileri ve geniş bir ticari başarı elde etti. Bazı eserlerinde Macondo (doğduğu şehir olan Aracataca'dan esinlenerek) ismi verilen kurgusal bir köyü anlatır ve çoğunda yalnızlık teması işlendiği gözlemlenir.

17 Nisan 2014 günü Meksika'daki evinde 87 yaşında hayatını kaybetti.Ölümünden sonra, Kolombiya Cumhurbaşkanı ,Juan Manuel Santos, onu " bugüne kadar yaşamış en büyük Kolombiyalı" olarak lanse etmiştir.

Yazarın kişisel arşivi ölümünün ardından ailesi tarafından Amerika'nın Austin kentinde bulunan Teksas Üniversitesi'ne satıldı. Arşivde Marquez'in kitaplarından onunun el yazısı ile orijinal kopyaları ve Graham Greene, Gunter Grass ve Carlos Fuentes gibi yazarlarla yaptığı yazışmalara ait mektuplar da bulunmaktadır. Teksas Üniversitesinden yapılan açıklamada arşiv için 2,2 milyon dolar ödendiği belirtilmiştir.





https://tr.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Garc%C3%ADa_M%C3%A1rquez

adresinden alınmıştır.