Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2014: Bir Film Önerimiz

Bir Film Önerisi: Django Unchained / Zincirsiz

DJANGO UNCHAINED /  ZİNCİRSİZ

Yönetmen: Quentin Tarantino

Yapımcı: Stacey Sher, Reginald Hudlin, Pilar Savone

Senarist: Quentin Tarantino

Oyuncular:  Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Walton Goggins, James Remar

Görüntü Yönetmeni:
Robert Richardson

Yapım Ülkesi: ABD

Dil: İngilizce

Filmin Türü: Aksiyon, Dram, Macera, Savaş

Yapım Yılı: 2012

Filmin Süresi: 165 dk.

Konusu:

Amerikan İç Savaşı’dan 2 sene öncesinde, Güney bölgesinde geçen film Köle Django’nun (Jamie Foxx) Alman asıllı ödül avcısı Dr. King Schultz (Chistoph Waltz) ile yolunun kesişmesiyle başlıyor. Django, eski efendisini ölü ya da diri ele geçirmek isteyen Schultz ile anlaşmaya varır ve özgürlüğü karşısında Brittle kardeşleri kendisine getirme sözü verir. Görev başarıyla tamamlanır ama ikilinin yolları ayrılmaz Schultz ve Django beraber Güney’in en çok aranan suçlularının peşine düşerler… ‘Avlanma’ hünerini her geçen gün geliştiren Django’nun artık tek bir hedefi vardır: Köle ticareti yüzünden kaybettiği eşi Broomhilda’yı bulmak ve onu kurtarmak... Bu hedef onları kötü şöhretli “Candyland” çiftliğine ve çiftliğin sahibi olan Calvin Candie’ye (Leonardo DiCaprio) götürecektir… Malikaneye sözde Mandingo dövüşçüsü aramak için gidip Broomhilda'yı kurtarmayı planlayan ikilinin işleri hiç de kolay olmayacaktır.

Dr. King Schultz (Christoph Waltz) ve Django (Jamie Foxx)

Sinemanın dahi çocuğu, Oscarlı Quentin Tarantino'nun uzun süre üzerinde çalıştığı Spagetti Western türündeki projenin başrollerinde Jamie Foxx, Christoph Waltz yer alırken, Kerry Washington, Leonardo DiCaprio ve Samuel Jackson gibi yıldızlardan oluşan oyuncu kadrosu göz dolduruyor.


“Django”,1960`ların Spaghetti Western’larında acımasız, merhametsiz, intikamdan gözü dönmüş kahramanlar için sık kullanılan bir isim. Tarantino, döneminin meşhur yönetmenlerinden Sergio Corbucci’nin 1966 yapımı Django filminden esinlenmiş filminde. Aşırı şiddet, sadistlik, canlı renkler, yakın planlar ve tematik müzikler içeren Spagetti Western türü, Tarantino’nun bol kanlı, şiddet sever tarzına da son derece uygun: Köpekler tarafından parçalanan insanlar, yerin altında karanlık bir kuyuda çırılçıplak bekletilen kadınlar, kırbaçlanan köleler, gözleri çıkartılan dövüşçüler, tecavüze uğrayanlar...

Ders verme kaygısında olması Western filmlerinin bir başka özelliği. Tarantino'da mesajlar veriyor filminde. Ancak mesaj verme kaygısı gütmeden yapıyor bunu. Köleliğin en zalim dönemlerinden birinde geçen filmde; Tarantino, Djanoyu özgürleştiren Alman seyyah Dr.Schultz karakteriyle köleliği ve zencilere bakışı eleştiriyor. Kelle avcılığı yapan ve başına ödül konmuş insanları ölü ya da diri yakalamak suretiyle para kazanan Dr.Schultz’un köle ticareti ile kendi işi arasındaki benzerlikleri fark etmesiyle, içsel çatışmaları, ahlaki sorgulamaları başlıyor. Filmde soykırımı Amerikalıların yapması ve iyi olanın bir Alman olması ilginç özelliklerinden.

Köleliği hiç olmadığı gibi işleyerek ırkçığa farklı bir bakış açısı ile bakmayı sağlayan; ciddi bir konuyu çok da ciddiyete boğmadan ele alan, kan, intikam, silahlı çatışma sahneleriyle Tarantino yapmış yine yapacağını dedirten filmlerden "Django"... Şiddetin yanı sıra, Tarantino filmlerine özgü olan uzun monologlarda yer alıyor filmde. Örneğin; DiCaprio'nun siyahların kafatası anatomisi üzerine yaptığı ırkçı söylev, filmin ürkütücü sahnelerinden. Kanlar, organların havada ucuştuğu abartılı sahnelerle; Tarantino şiddeti karikatürize ederek seyirciyi eğlendirmeyi de başarıyor..


Django karakteriyle Jamie Foxx'ün rolünün hakkını verdiği filmde, her oyuncu karakterlerini çok iyi canlandırıyor. Özellikle; ne olursa olsun sakinliğini koruyabilen ve yaptığı zekice konuşmalarla sorunların üstesinden gelmeyi başaran Christoph Waltz, Alman Dr. King Schultz rolünde harikalar yaratıyor ve filmde Django karakterinin önüne geçiyor...


Kültürlü gözükmeye çalışan, son derece ırkçı köle tüccarı Calvin Candie karakteriyle Leonardo DiCaprio'nun da sahneye çıkmasıyla, Christoph Waltz ile karşılıklı diyalogları bir an bile filmden kopmanıza izin vermiyor. Her iki oyuncu muhteşem performansları ile göz dolduruyor.

Malikanenin uşağı Stephen rolündeki Samuel Jackson; Django ile aynı ırktan olmasına rağmen köleliği şaşırtıcı derecede savunmasıyla son derece ilginç ve etkileyici bir karakter sergiliyor. Kendini ve ırkını aşağılamaktan zevk alan, siyahların özgürlüğüne beyazlardan daha fazla karşı çıkan, kendi çıkarları uğruna herkesi satabilecek yapıda bir siyahi Stephen. Kendi sahip olamadıklarına başkalarının sahip olmasını istemeyen kıskanç ruhlu insanların tipik bir örneği. Django’nun ata binebilmesi, beyazlar gibi evde ağırlanması, özgürce hareket etmesinden hoşlanmıyor ve bunu açıkça ifade ediyor filmde de.


Django, 3 saate yakın sürmesine rağmen; muhteşem oyunculuk performansları, mizahi unsurlar, dahiyane diyaloglarıyla sıkılmadan, hayranlıkla izlettiriyor kendini. Dahi beynin çok düşünülmüş, ayrıntılı detayları, zekice yazılmış senaryosuyla kaliteli ve eğlenceli, Tarantino'nun tüm özelliklerinin mevcut olduğu bir film çıkmış ortaya.



Müzikleriyle de dikkat çeken "Django" için; Tarantino, Spaghetti Western`in işitsel geleneğine uyarak 4 film müziği hazırlatmış:

1- “100 Black Coffins” - Rick Ross.
2- “Freedom” - Anthony Hamilton
3- “Ancora Qui” - Ennio Morricone
4- “Who Did That To You?” - John Legend

Tarantino, yeni şarkılara ilaveten eski şarkılara da üstünde oynanmadan filmde yer vermiş. Klasik Batı türünde Jim Croce’un “I Got a Name”‘i (1973) ve Dege Legg’in “Too Old to Die Young”ı gibi...

Oscar Ödülleri
- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christoph Waltz
- En İyi Orijinal Senaryo: Quentin Tarantino

Oscar Adaylıkları
- En İyi Film
- En İyi Görüntü Yönetimi: Robert Richardson
- En İyi Ses Kurgusu

Zincirsiz - Fragman: