Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2014: En Çok İzlenen Film Hakkında

En Çok İzlenen Film

ÇILGIN HIRSIZ -
DESPICABLE ME



Yönetmen: Pierre Coffin,
Chris Renaud

Yapımcı: Chris Meledandri, John Cohen, Janet Healy

Senarist: Cinco Paul, Ken Daurio

Hikaye: Sergio Pablos

Seslendiren: Ata Demirer

Müzik: Barry Manilow, Jack Feldman, Bruce Sussman

Tür: Animasyon

Yapım yılı, ülkesi: 2010 - ABD

Süre: 1 saat 45 dakika

Dil: Türkçe

 
Konusu:
 
Beyaz çitler ve güllerle çevrili mutlu bir banliyö mahallesinde, bahçesi kupkuru siyah bir ev vardır. Komşular, bu evin altında gizli bir saklanma yeri olduğunu bilmemektedir. Etrafı minyonların oluşturduğu küçük bir orduyla çevirili olan Gru, dünya tarihindeki en büyük soygunu planlamaktadır. Ay'ı çalacaktır.

Gru, kötü olan her şeyi sevmektedir. Küçültme ışınları, dondurma ışınları, karada ve havada savaşa hazır araçlardan oluşan cephaneliğiyle yoluna çıkan herkesi yok eder. Üç küçük yetim olan Margo, Edith ve Agnes, bu habis ruhlu adamla karşılaştıklarında ise, hiç kimsenin göremediği bir ayrıntıyı fark ederler: Gru onlar için potansiyel bir baba adayıdır.

Kötü adamdan ziyade her hain planında başarısızlığa uğrayan, şefkat yoksunu, garip bir karakter olarak karşımıza çıkıyor Gru. Giderek ününü kaybetmiş bir hırsız olan Gru,  Ay'ı çalarak eski saygınlığına kavuşmayı planlamaktadır. Ancak hayatına üç küçük kızın girmesiyle Gru'nun kalbi yavaş yavaş yumuşamaya başlayacaktır.

Gru'yu seslendiren Steve Carell'in başarısı özellikle dikkat çekiyor. Orijinal dilinde izlendiğinde, Steve Carell'in Gru'yu sadece seslendirmekle kalmayıp, karaktere yüz mimiklerini ve beden dilini aktardığı görülebiliyor ve Carell'in varlığıyla ilgi çekici, eğlenceli hale gelen, neredeyse tek kişilik bir gösteri çıkıyor ortaya.

Filmin yapımcısı Christopher Meledandri'de  "Çılgın Hırsız"da Steve Carell'in sadece seslendirme sanatçısı olarak boy göstermeyip, karakterin fiziksel görünüşünden, bedensel hareketlerine kadar katkıda bulunduğunu ifade ediyor.
Filmin Türkçe seslendirilmiş versiyonunda Gru'yu Ata Demirer seslendiriyor.


"Çılgın Hırsız"ın birbirinden sevimli yan karakterleri de animasyona renk katıyor. Özellikle; Gru'nun kötü planlarını hayata geçirmek için kullandığı, "minyon" adı verilen sevimli sarı yaratıklar ordusu, film boyunca küçük izleyicileri güldürecek kazalara kurban gidiyorlar.  Anlamsız yüz ifadeleri ve şakalaşmalarıyla büyük izleyicileri de kahkahaya boğabiliyorlar.

Gru'nun hain düşmanı Vector'u alt etmek için evlat edindiği Margo, Edith ve Agnes; yüz ifadeleri, kostüm tasarımları ve beden dilleriyle gerek izleyenlerde şefkat uyandırmaları gerekse Gru'nun hayatına olan etkileriyle başarılılar.

 2010 yılının başarılı ve oldukça eğlendirici animasyonlarından olan Çılgın Hırsız; kötülerin iyi olabileceğini küçüklere ve büyümeyen animasyon severlere ufak mesajlarla aktarıyor ve ailece izlenebilecek bir sinema keyfi sunuyor.  Çizim, renk, müzik, karakter detaylandırmasıyla güzel bir animasyon olan "Çılgın Hırsız" Steve Carell'in harika performansı ve izleyenleri büyüleyen karakter tasarımlarıyla seyredilmeye değer.


“Çılgın Hırsız”ın yapımcısı Chris Meledandri; aynı zamanda “Buz Devri”, “Buz Devri 2” ve “Horton Kimi Duyuyor!”un Sorumlu Yapımcısı. “Çılgın Hırsız”ın ikinci bölümü Ekim 2013'de vizyona girdi ve üçüncü bölümünün de 2017 yılında gösterime girmesi bekleniyor.

Despicable Me: Çılgın Hırsız - Fragman