Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2013: Bir Kitap Önerimiz

Bir Kitap Önerisi - Kumral Ada Mavi Tuna

Kumral Ada Mavi Tuna

Yazarı: Buket Uzuner

Tür: Roman

Yayınevi: Everest

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2005

Sayfa Sayısı: 498

ISBN No: 9789752890244


Bir salı sabahı uyandım. Bütün gazeteler hayatta en çok sevdiğim kadının bir cinayet işlediğini yazıyordu. Bunu hiç beklemiyordum. Beynimden vurulmuşa döndüm. İç dengelerim şiddetle sarsıldı. Oysa gerçeği biliyordum ama bana kimse tek bir şey sormamıştı. Onu mahkum etmişlerdi! Kapı çalındı. İki asker beni almaya gelmişti. İç savaş çıkmış, seferberlik ilan edilmişti. Bunu bekliyordum. Hiç şaşırmadım. Bunu uzun zamandır korku ve kuşkuyla hep bekliyordum. Hazırlandım ve o salı sabahı evden çıktım."

Genç bir öğretmen bir sabah Kuzguncuktaki evinden apar topar alınıp, askere götürülür. O, bunun bir kabus olduğuna, arkadaşlarıysa onun iç savaşa katıldığına inanmaktadır. Oysa annesi oğlunun bir ambulansla evden götürüldüğünü anlatmaktadır.

Kumral Ada - Mavi Tuna, iç savaşın içimizde ve dışımızda, bireysel ve toplumsal olarak yarattığı yangınları umutsuz bir aşk üçgeni ekseninde anlatan sarsıcı bir roman.

Dört dile çevrilen Kumral Ada - Mavi Tuna birçok toplumsal yaramızı irdelerken unutulmaz bir aşk hikayesi anlatıyor.

(Tanıtım Yazısından Alıntı)

--

Roman, Kuzguncuk'ta geçmekte olup; başta orada yaşayan Tuna ve Aras'ı kapsamaktadır. Daha sonra iki ünlü çiftin (şarkıcı-oyuncu) mahalleye yerleşmesi ve Tuna ile Aras'a bir üçüncü kişinin, yani Ada'nın hayatlarına girmesiyle devam eder. Ada, romanın adından da anlaşılabileceği gibi kumral, Tuna da gözleri mavi olduğu için Mavi Tuna olarak anılır. Ada, Tuna için "Mabelim" adını seçmiştir. Bu isim onların evinde Tuna'nın ilk defa gördüğü ve tattığı bir cikletin markasıdır. Ada'nın şair olan dayısı, çocukluk dönemleri boyunca onlara hem fikri, hem edebi birçok şey katmıştır. Aras, Ada'nın ilk sevgilisi, ilk erkeği, yegâne aşkıdır. Ada, yine kendisinin söylediği gibi Mabelini sevse de, büyük gururu ve alkış merakından dolayı Aras'ı seçmiştir. Mabeli onun yaşca küçüğüdür. Tuna'da Ada hep bir eksiklik, bir ukde olarak kalmıştır. Romanda adı geçen Ada'nın kuzeniyle evlenmiş ve öğretmen olmuştur. Ada ise herhangi bir meslekte sabit kalamamış, en sonunda fotoğrafçı olmuştur. Tuna, roman boyunca yer yer iç savaş formlarından, gelgitlerden bahseder ve içinden geçer.

Muhteşem bir uslupla yazılmış, insanın iç dünyasında sarsıntılara yol açacak, sürükleyici bir kitap "Kumral Ada Mavi Tuna".  Karakter anlatımları çok başarılı, olayın kahramanları sempati uyandırıyor, hayatımızın içindeymişler hissi yaşatıyor. O kadar gerçekçi ve etkileyici ki; roman okurlarından bazılarının doğan çocuklarına Ada - Tuna isimlerini verdiklerine tanıklık ediyoruz. Aşkın, sevgi ve umutun, insan psikolojisinin, mahalle İstanbul'unun çok hoş bir uslupla anlatıldığı roman, heyecan ve merakla okunuyor, elinizden bırakamıyorsunuz, bitirdiğinizde garip bir burukluk hissi yaşatıyor.
 
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi 1998 roman ödülünu alan "Kumral Ada Mavi Tuna" yıllar sonra bile hatırlanacak, Türk filmi tadında bir roman.

Yazarı Hakkında - Buket Uzuner

Kitapları

Hikâye

- Benim Adım Mayıs (1986)
- Ayın En Çıplak Günü (1988)
- Güneş Yiyen Çingene (1989)
- Karayel Hüznü (1993)
- Şairler Şehri (1994)
- Şiirin Kız kardeşi Öykü (2003)
- Yolda (2009)

Romanlar

- İki Yeşil Susamuru, Anneleri, Babaları, Sevgilileri ve Diğerleri (1991)
- Balık İzlerinin Sesi (1992) (1993 Yunus Nadi Roman Ödülü)
- Kumral Ada Mavi Tuna (1997) (1998 İ.Ü. İletişim Fakültesi Ödülü)
- Uzun Beyaz Bulut - Gelibolu (2001)
- İstanbullular (2007)
- Su- Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları (2012)

Gezi

- Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları (1989)
- Şehir Romantiğinin Günlüğü (1998)
- New York Seyir Defteri (2000)

Otobiyografi

- Gümüş Yaz, Gümüş Kız (2002)

Deneme

- Selin ve Cem'le Yolculuklar (2004)
- Benim Adım İstanbul (2011)

Buket Uzuner (d. 1955, Ankara), Türk roman, öykü ve gezi edebiyatı yazarıdır.

Hayatı:

Biyoloji ve Çevre Bilimi eğitimi alan Uzuner, Türkiye' de Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ' de, ayrıca Norveç, ABD ve Finlandiya'daki üniversitelerde çalışmalarda bulundu. Kitapları 1992'den bu yana Türkiye'de Ulusal En İyi Satış listelerinde yer almaktadır ve sekiz ayrı dilde yayımlanmıştır. Remzi Kitabevi için 1990'larda yabancı edebî yayımlar konusunda editörlük yaptı Balık İzlerinin Sesi romanı ile 1993 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü' ne lâyık görülen Uzuner, Kumral Ada Mavi Tuna romanı ile 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Yılın Romanı ödülünü aldı. Kumral Ada Mavi Tuna adlı romanı, Mediterranean Waltz adı ile Yunanistan, İsrail, Romanya ve Kore'de, Ada d'Amber adıyla İtalya, Ambar Ada adıyla İspanya'da yayımlandı. İstanbullular romanı ABD ve İspanya'da yayımlanmış olup , Bulgaristan, Macaristan ve Arnavutluk'ta yayına hazırlanmaktadır. Ayrıca İngiltere'de kısa öykülerden oluşan A Cup of Turkish Coffee adlı kitabı yayımlandı. Yazarın Uzun Beyaz Bulut-Gelibolu romanı da Yunanca yayımlanmıştır.

Buket Uzuner'in 1980'lerde tek başına sırtçantalı inter-rail seyahatleri sırasında yazdığı Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları 300.000'den fazla satarak Gezi Edebiyatı alanında Kadın Gezgin olgusuna dikkat çekmiştir. Daha sonra üç kıtada yaşadığı ve yaptığı seyahatleri Bir Siyah Saçlı kadının Gezi Notları ve New York Seyir Defteri kitaplarını yazmıştır.

Buket Uzuner, 1996 yılında University of Iowa tarafından onur üyeliğine kabul edilmiştir.

Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Avrupa'da uzun yıllar geçiren Buket Uzuner, şimdi İstanbul'da yaşamaktadır.

 

http://tr.wikipedia.org/wiki/Buket_Uzuner

adresinden alınmıştır.