Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2009: Yenilikler

Kütüphanemizden Yenilikler

Kütüphanemiz; geleceğin mobil teknolojileri üzerine kurulu olduğu bilinciyle her türlü bilimsel ve teknik gelişmeyi takip etmektedir. Kütüphane katalogumuz mobil araçlar kullanılarak taranabilmektedir. http://library.iyte.edu.tr/m/

Üyelerimizden “Kütüphane Katalogu” ile ilgili gelen istek ve öneriler dikkate alınarak; Kütüphane Otomasyon Programı BLISS’in tarama arayüzü kullanıcı dostu olarak bilinen dünyanın next generation dediği AquaBrowser katalog tarama programı ile yenilenerek zenginleştirilmiştir. http://aquabrowser.iyte.edu.tr

İYTE CAT (AquaBrowser):

Tek bir arama kutusu ve ilgililiğe göre sıralanmış sonuçlar sayesinde, kütüphane katalogu içerisinde arama yapmayı kolaylaştırmaktadır. Özgün görünümlü arabirimini kullanması son derece kolaydır.

Her tür ve biçimdeki içeriği dizinler ve elektronik kaynakların federe olarak aranmasını entegre eder. Bütün kaynaklar, kolayca anlaşılabilen tek bir arabirimin içerisinde kategorize edilir ve sunulur.

Kütüphane verileri içerisinde arama yapmayı olumlu ve zevkli bir deneyime dönüştürür.

AquaBrowser, Arama, Keşfetme ve Filtreleme tasarım ilkeleri temel alınarak oluşturulmuştur.

Bir kelime bulutu, kaynaklarınızın içindeki kelimelerden türetilir ve ilgili terimler, kelime çeşitlemeleri, alternatif yazımlar, çeviriler ve eşanlamlılarla zenginleştirilir.

Kelime bulutunun amacı, araştırmanın kapsamını genişletebilecek ya da daraltabilecek alternatif yollar önermek ve kaynakların daha da geniş çaplı keşfedilmesini desteklemektir. 

Arama
AquaBrowser Library, MARC kayıtlarında mevcut olan bütün bilgileri kullanarak katalog aramaları gerçekleştirmekte ve sonuçları ilgiliğe göre görüntülemektedir. Sonuçlar daha sonra kullanıcı tarafından yeniden kolayca düzenlenebilir.
Bu basit arama, internet kullanmaya benzeyen ama kaliteli bilgilere dayalı olan bir deneyim sunar. Yanlış yazılmış kelimelerle ilgili olarak da sonuçlar görüntülenir ve önerilerde bulunulur.

Arama, kütüphanenin bütün kaynaklarını, katalogu, abone olunan veritabanlarını, elektronik kaynakları vs içerir.

Filtreleme

Filtreleme seçenekleri, elde edilen sonuçların, Yazar, Konum ve Format gibi önceden belirlenmiş çeşitli boyut ve kategorilerde bir dökümünü ya da analizini sunar.


Bunlar, daha iyi yapılandırılmış bir arama sunar ve kullanıcının, mevcut kaynakların içerisinde daha hızlı gezinebilmesini ve tam aradığı sonuca varabilmesini sağlar.


Kullanıcıya Sağladığı Faydalar

• Kullanıcının, yüksek kaliteli aramalar yürütmesini sağlar.
• Çekici, görsel olarak cazip bir arabirime sahiptir.
• Yazım hatalarını tanır.
• “Google-Deneyimi”ne sahiptir.
• Ara, Keşfet, Filtrele kavramı, çıkmaz sokaklara girmenizi engeller.