İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2010: Röportajlar

HAYRİYE GÜL

Fen Fakültesi
Fizik Bölümü

- Merhaba… Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

- Fizik Bölümü çalışanıyım. IYTE’de onuncu yılım.

- 2009 yılı Ocak-Haziran dönemi içinde kütüphanemizden en fazla  kitap ödünç alan akademik personelimizsiniz. Bu konudaki düşüncelerinizi
öğrenebilir miyiz?

- Hafta içi her gün sabah evden okula, akşam okuldan eve gidip gelmek günde iki saatimin yollarda geçmesi demek. Haftada on saat, ayda kırk saat... Servis yolculuğu yaparken, bir süre sonra dışarıyı izlemek sıkıcı gelmeye başladı. Ve kitap okuyarak bu yolculuğu  konforlu hale getirmeyi keşfettim. Bence okumak için müthiş bir zaman. İki saatliğine de olsa kitabın içindeki dünyada olmak hoşuma gidiyor. Maalesef okuma işini çoğunlukla bu yolculuklar esnasında yapabiliyorum. Bu yüzden her zaman yanımda kitap bulundururum.

Ben yalnız kendim için değil eşim ve kızım için de kütüphanemizden kitap alıyorum. Özellikle yaz aylarında bu daha yoğun oluyor. Tatile çıktığımızda mutlaka yanımızda kitaplar olur.

- Genel anlamda kütüphanelerin hayatınızdaki yeri hakkında neler söylemek istersiniz?

- Kitapları severim. Dolayısıyla kütüphaneler de bulunmaktan zevk aldığım mekanlardır. Fakat kütüphaneye her gidişimde kendimi biraz kötü de hissederim. Çünkü Virginia Woolf gibi düşünürüm: ‘’ Tanrım, okunacak ne çok kitap var...’’  Bir an önce hızlı okumayı öğrenmem gerekiyor!

Ankara’daki Milli Kütüphane’yi ve Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kütüphanesi’ni unutamam.  Tabii bir de şimdi IYTE kütüphanesi var. Okulumuzun en sevdiğim yeri.

- Kütüphanemizi fiziksel olarak ve sahip olduğu kaynaklar açısından değerlendirebilir misiniz?

- Bence fiziksel olanaklar açısından yeterli. Geniş ve aydınlık olması, yeni ve temiz mobilyaları ile insanda okuma ve çalışma isteği uyandırıyor. Üstelik sürekli bir gelişme çabası içerisinde olmanız ve bunu duyurmanızda takdire değer. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

- Kitap ödünç alma dışında daha çok kütüphanemizin hangi hizmetlerinden faydalanıyorsunuz?

- Yaz aylarında DVD ve VCD’lerden daha fazla faydalanabiliyorum. Süreli yayınlara da göz atmak hoşuma gidiyor.

- Kütüphanemizde olmayan ancak sunulmasını istediğiniz başka hizmetler var mıdır?

- Bilemiyorum komik olur mu ama bir konuyu hep düşünmüşümdür ve madem sordunuz iletmek isterim:

Kitaplıkların en alt raflarındaki kitapları incelemek biraz zor oluyor (en azından benim için, çömelmek, kalkmak vs). Kitapları (veya dvd/vcd’leri) yerleştirmeye gözü yormayacak belli bir yükseklikten başlanamaz mı?

Röportaj için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar ve kolaylıklar diliyorum.

Röportajlar

AYŞE SAYLAK

Personel Daire Başkanlığı
Özel Kalem-Evrak Kayıt

- Merhaba… Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

- Merhaba… Ben Ayşe SAYLAK. 2009 yılının Şubat ayında Personel Daire Başkanlığı Özel Kalem-Evrak Kayıt biriminde çalışmaya başladım.

- 2009 yılı Ocak-Haziran dönemi içinde kütüphanemizden en fazla  kitap ödünç alan idari personelimizsiniz. Bu konudaki düşüncelerinizi
öğrenebilir miyiz?

- Böyle bir listede yer aldığım için sevindim. Fırsat bulduğum zamanlarda kitap okumayı seviyorum.

- Kütüphaneler benim için çok önemli. Kütüphanelerde vakit geçirmek kitapları karıştırmak vazgeçilmez bir zevk. Okullarda her zaman dikkatimi çeken yer kütüphaneler olurdu.

- Kütüphanemiz gerçekten iyi. Ben aradığım çoğu kitabı buluyorum. Ama okuma kitaplarının ve filmlerin sayıları artırılsa daha da iyi olabilir.

- Film ve müzik DVD’leri alıyorum. Dergilerden yararlanıyorum. Kitap istek bölümünden kitap sipariş ediyorum.

- Film iade süresinin biraz daha uzatılması daha iyi olur.