Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2010 : Yenilikler

SUMMON VE EDS

Bilgi tarama teknolojisinin en son örneği olan SUMMON, Türkiye'de sadece İYTE Kütüphanesi'nde kullanıma açılmıştır. İYTE Kütüphanesi, tarama motoru olan SUMMON'ın "Beta Partner"i konumundadır ve Aralık ayının sonuna kadar ücretsiz olarak kullanıma açık olacaktır.

Yine SUMMON benzeri bir ürün olan, kütüphanemiz kaynaklarına tek bir tarama kutusundan hızlı ve kolay erişim imkânı sağlayan İYTE Search Point’in de Aralık ayı sonuna kadar deneme amaçlı olarak erişime açılması sağlanarak; bu iki ürünün Türkiye’de sadece İYTE Kütüphanesi’nde karşılaştırılabilmesine imkân sağlanmıştır.

Bu iki ürün; SUMMON ve IYTE Search Point ile bütün kütüphane katalogumuz, abone olduğumuz veritabanları ve elektronik dergiler aynı anda taranabilmekte ve sonuçlar analiz edilerek, çok hızlı bir biçimde çeşitli seçeneklerle sunulmaktadır.

Kütüphanemiz web sitesinden Aralık ayı sonuna kadar her iki toplu tarama motorunu kullanarak görüşlerinizi bizlerle paylaşmanız çok önemlidir. Araştırmalarınızı yaparken, en efektif ve verimli sonuçlar için hangi toplu tarama motorunun sizin için daha uygun olduğunu bildirmeniz, toplu tarama servisi seçimimizde etkili olacaktır.

OASIS

Koleksiyonumuzda yer alacak kitapların, bilimsel araştırmalarda gereksinimlere tam olarak yanıt verecek nitelikte olmalarını ve konularına göre dengeli dağılımını gerçekleştirmek amacıyla Kütüphanemizde, 2010 yılı Ekim ayından itibaren “Yeni Yayınlar Duyuru Hizmeti” almak üzere merkezi İngiltere’de bulunan Coutts firmasının OASIS adlı veritabanı kullanılmaya başlanmıştır.

OASIS veritabanı arşivinde yaklaşık 8.000.000 adet kitabın bibliyografik bilgisi yer almaktadır. Bu veritabanı yeni yayımlanan kitapların bibliyografik bilgilerini, sisteme tanımlanan kişilerin e-posta adreslerine göndermektedir. Bu sistemle akademik personel, koleksiyona dahil edilmesini istediği yeni yayımlanan kitapları Kütüphanemize önerebilmektedir.