Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2011: Yardım Masası

Yardım Masası

SUMMON                                                                          

SUMMON web tabanlı tarama servisi sayesinde, tek bir arama kutusu ile kütüphanenin sahip olduğu dijital ve basılı koleksiyona, katalog kayıtlarına, dergi makalelerine, kurumsal bilgi kayıtlarına (Institutional Repository), gazete makalelerine, e-kitaplara ve diğer kaynaklara erişim sağlanmaktadır. Kütüphaneler için federe arama ve yeni nesil katalogların sunduklarından öte daha kapsamlı bir hizmet sunmaktadır. SUMMON tek bir arama kutucuğu ile yapılan her arama sonucunda sonuçları ilgililiğe göre sıralamaktadır.

SUMMON ile bütün kütüphane katalogumuz, abone olduğumuz veritabanları, elektronik dergiler, tezler ve katalog kayıtlarımız aynı anda taranabilmekte ve sonuçlar analiz edilerek, çok hızlı bir biçimde çeşitli seçeneklerle sunulmaktadır.

SUMMON Servisi aşağıdaki önemli özellikleri sağlamaktadır:

Tek-Basit arama:

Tek bir arama kutucuğu ile google benzeri aramayla basit biçimde kütüphane kaynaklarına erişim sunulmaktadır.

İlgililik sırasına göre sıralama:

Sonuçlar aradığınız konunun ilgililik sırasına göre sunulmakta böylece en ilgili sonuç, listenin en üst kısmında görüntülenmektedir. Ancak gelen sonuçları, en son tarihli olandan eski tarihli olanlara veya en eski tarihli olandan yeni tarihli olanlara göre sıralatmanız mümkündür.

Hızlı ve doğru erişim:
Geniş kapsamlı kütüphane içeriğiyle entegre çalışarak, tam metin makaleler de dahil aradığınız bilgiye çok hızlı bir şekilde erişim imkânı sağlar.

Sonuç Daraltma:

Gelen sonuçlar, filtreleme, gruplama ve sınıflandırma gibi özellikler kullanılarak kolayca daraltılabilmektedir:

- Tam metin filtreleme (Items with full text online): Sadece tam metnine erişilen kaynakların sonuç listesinde görünmesi sağlanır.

- Akademik filtreleme (Limit to articles from scholarly publications, including peerreview): Arama sonuçlarının hakemli yayınları içermekte olan “Akademik” yayınlar için daraltılmasını sağlayan filtreleme özelliği.

- Gazete makalelerini gelen sonuçların dışında bırakabilirsiniz (Exclude Newspaper Articles)

- Kütüphane koleksiyonunun dışında kalan sonuçları aramanıza dahil edebilirsiniz (Add results beyond your library’s collection)

- İçerik türüne göre (makale, tez, gazete, ticari yayın, kitap bölümleri, kitap özetleri vs.) gelen sonuçları daraltabilirsiniz.

- Konu başlıklarına göre sonuçları daraltmanız mümkündür.

- Yayın tarihine göre gelen sonuçları daraltabilirsiniz.

- Sadece kütüphane katalogunda yer alan kayıtlara göre gelen sonuçları daraltabilirsiniz.

- Dil seçeneklerine göre gelen sonuçları daraltmanız mümkündür.

Mobil Erişilebilirlik: SUMMON servisi mobil erişilebilirlik özelliği sayesinde, kütüphane koleksiyonu mobil cihazlar tarafından da erişilebilir olmaktadır.

Çabuk ve Kesin Sonuçlar:


Kütüphane kaynaklarına ait değerli bilgiler sonuç listesinde hızlı bir şekilde değerlendirilebilir. Bu liste, özet bilgisi, yer bilgisi, tam metin erişim bilgisi ve benzeri bilgileri içermektedir.

Bibliyografik künye:
Bibliyografik künyeler kopyalanıp tercih edilen herhangi bir formatta kullanılabilir.

Bibliyografik bilgi aktarımı: Bibliyografik künyeler; EndNote, Refworks ve ProCite gibi bibliyografik künye yönetim uygulamalarına kolayca aktarılabilmekte, email ile gönderilmekte, çıktıları alınabilmektedir.

“Otomatik Düzeltme” önerileri:

SUMMON servisi yanlış girilen arama terimleri ya da yetersiz veri girişlerinde kullanıcılara otomatik olarak arama önerileri sunmaktadır.

Cited Bilgileri:

Sadece kurum içinden yapılan aramalarda geçerli olmak üzere makalelere ait Cited bilgileri Summon içerisinden de sunulmaktadır. (Web of Science’a erişimimiz olmasından dolayı.)

Veritabanı önerme özelliği:

 

Özel bir konuda arama yapıyorsanız ve o konuda bir veritabanına aboneliğimiz varsa o veritabanına yönlendirmektedir.