Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2011: En Çok'lar

En Çok Ödünç Alınan Edebi Kitaplar


Bir Cinayetin Psikanalizi



New York

Kar Kokusu

Sis ve Gece

Sevdalım Hayat


Uçurtma Avcısı


Piraye


The Lost Symbol: A Novel

Kızıl Nehirler

Açlık Oyunları

En Çok Ödünç Alınan Teknik Kitaplar




Building 2000

 


Elementary Differential Equations and Boundary Value Problems


Chemical,
Biochemical, and
Engineering
Thermodynamics



Louis Kahn:
Essential
Texts


Study Guide
and Solutions Manual
to Accompany Organic
Chemistry




Calculus :
Early
Transcendentals



Discrete
Mathematics
and Its
Applications


Elementary Differential
Equations and
Boundary Value
Problems


Strategies for
ÜDS: Fen
Bilimleri


Representational Techniques

En Çok Ödünç Alınan Multimedya Kaynakları


Deja Vu




Fun with
Dick and
Jane : Dick ve Jane
İşbaşında


Cmylmz


I am Legend: Ben Efsaneyim


Eternal
Sunshine of the
Spotless Mind: Sil Baştan


10,000 B.C.




Definitely,
Maybe: Kesinlikle, Belki


Into the Wild: Özgürlük Yolu


Avatar


The Pianist: Piyanist

Temmuz – Aralık 2010 Dönemi Hizmetlerimizden En Çok Yararlanan Üyelerimiz

EN ÇOK KİTAP ÖDÜNÇ ALAN ÜYELERİMİZ

LİSANS ÖĞRENCİSİ
1- MELİKE KARACA
2- MÜZEYYEN YÜKSEL
3- ZEYNEP KOCATÜRK

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİ
1- DENİZ KEMAN
2- NİLAY DUMAN
3- ONUR PARLAK

AKADEMİK PERSONEL
1- BARIŞ ATEŞ
2- HAYRİYE GÜL
3- ÜLKÜ İNCEKÖSE

İDARİ PERSONEL
1- SEVGİ METİN
2- BEDRİYE BAYKAL
3- HÜSEYİN ÖZCAN

EN ÇOK MULTİMEDYA ÖDÜNÇ ALAN ÜYELERİMİZ

1. UĞUR KAHYA
2. EMRE CAN ESENALP
3. BORAİSMAİL KUMOVA
4. KORAY AYDIN
5. EVRİM YAKUT
6. ORHAN ÖZTÜRK
7. REMZİYE ÇETER
8. TURKAN ÇAKAR
9. BURAK ŞAHİN
10. NERİMAN ÖZAGOSTOS

 

EN ÇOK ILL (Inter Library Loan) ve BELGE SAĞLAMA HİZMETİNDEN YARARLANAN ÜYELERİMİZ

 

 

Kitap
1. Meral BUDAK
2. Z. Tuğçe KAZANASMAZ
3. Melodi Simay AÇAR
4. H. Murat ÇELİK
5. Duygu DEVRİM

Makale
1. Ali ÇAĞIR
2. Çelen Ayşe ÇELİK
3. Duygu ÇÖMEN
4. Sercan ACARER
5. Elif Aras GÜLTÜRK

En Çok Okunan Kitap

BİR CİNAYETİN PSİKANALİZİ
(THE INTERPRETATION OF MURDER)

 

 

Yazarı: Jed Rubenfeld

Çeviren: Selim Yeniçeri

Tür: Roman

Yayınevi: Koridor Yayıncılık

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Tarihi: 2006

Sayfa Sayısı: 488 s.

ISBN: 9789944983150

Konusu:

“Bir Cinayetin Psikanalizi, 1909 yılında sıcak bir Ağustos akşamı Sigmund Freud'un, rakibi ve öğrencisi Carl Jung ile birlikte buharlı gemi George Washington'dan inmesiyle başlıyor. Şehrin diğer ucunda, şehri tepeden gören muazzam bir apartman dairesinde, çok güzel bir kadın avizeye asılmış bir şekilde ölü bulunur; cinsel işkenceye maruz kalmış, kırbaçlanmış, kesilmiş ve boğulmuştur. Ertesi gün, ikinci bir güzel kadın - yüksek sosyeteyle alay eden ve donuk, cansız annebabasını küçümseyen asi bir mirasyedi - katilin elinden kıl payı kurtulur. Ama bir histerik olan Nora Acton, saldırıyla ilgili hiçbir şey hatırlamamaktadır. Amerika'nın ilk psikanalistlerinden biri olan Dr. Stratham Younger, Freud'un rehberliğinde onu tedavi etmeye başlar.

Freud, Jung'un rekabetçi ruhuyla ve kendisini yok etme komplolarıyla uğraşırken, kendisini entrikalar, maskeler ve insan zihninin hileleriyle dolu bir cinayet gizeminin içinde bulan kişi Younger oluyor.

Akıcı bir dille yazılmış olan ve etkileyici gerçek detaylara dayanan Bir Cinayetin Psikanalizi, yeni bir romancının hayranlık uyandıran yeteneğini gözler önüne sererken, Freud, Carl Jung ve Hamlet hakkında bildiklerinizi gözden geçirmenize neden olacak.”

Oedipus kompleksi üzerine kurgulanmış bu romanın kahramanlarından Sigmund Freud; 1909 yılında o zamanki öğrencisi Carl Jung ile birlikte, Birleşik Devletler’e Massachusetts’deki Clark Üniversitesi’nde psikanaliz üzerine bir dizi konferans vermek üzere gidiyor.

Ziyaretinin başarılı geçmesine ve Clark Üniversitesinden fahri doktorluk ünvanı almasına rağmen kitabın sonlarına doğru Freud’un, Amerika’nın ilk psikanalistelerinden Stratham Younger’a söylediği şu sözler Amerika hakkındaki düşüncelerini yansıtıyor:

“Bu ülke insanların içindeki en kötü şeyleri ortaya çıkartıyor: Tutku, kabalık ve vahşilik. Çok fazla da para var… Ülkenizin övündüğü erdemliliği görebiliyorum ama çok kırılgan. Zevkler öne çıktığında erdemler parçalanacak. Korkarım Amerika bir hata, çok görkemli bir hata, şüphesiz, ama yine de bir hata.”

Romanında; 1909 yılının Newyork’unu başarılı bir şekilde betimleyen yazar, gerçek kişileri birer roman kahramanı haline getiriyor. Sadece Freud ve Jung değil, G. Stanley Hall, Abraham A. Brill, Ernest Jones, Sándor Ferenczi de romanda kendi kimlikleriyle yer alıyor. Freud ve Jung gibi hayatları ve görüşleri bilinen kişileri roman kahramanı yapmak beraberinde ciddi bir araştırmayı da gerektirdiğinden; romanda Freud ve Jung arasında geçen diyaloglar, zaman ve mekan değiştirilmek suretiyle birbirlerine yazdıkları mektuplardan; olay örgüsü içinde yansıtılan görüş ve fikirleri ise yazdıkları kitap ve makalelerden alınmış. Tüm bunlar da romanın değerini arttırarak, keyifle okunmasını sağlıyor.

Kitaptan mutluluk üzerine bir alıntı:

“Mutluluğun esrarlı bir yanı yoktur. Mutsuz insanlar birbirine benzer. Uzun zaman önce açılmış bazı yaralar, gerçekleşmemiş bazı dilekler, ayaklar altına alınmış gururlar, retle - daha da kötüsü ilgisizlikle - karşılanan aşk kıvılcımları, onlara yapışıp kalır; ya da kendileri onlara yapışır. Dolayısıyla her günlerini dünün bulutları altında yaşarlar. Mutlu insan ise arkasına dönüp bakmaz. İleriye de bakmaz. Böyle bir kişi anda yaşar. Ama bunun da bir kusuru var. "An" asla bir şeyi veremez: Anlamı. Mutluluğun ve anlamın yolları aynı değildir. Mutluluğu bulmak için, kişinin sadece anda yaşaması gerekir; sadece an için yaşamaya ihtiyaç duyar. Ama eğer anlam istiyorsa - hayallerinin, sırlarının, hayatının anlamı - kişi ne kadar karanlık olursa olsun geçmişte, ne kadar belirsiz olursa olsun gelecek için yaşamalıdır. Böylece doğa, mutluluk ve anlamı bizim için karıştırır ve bizden aralarında bir seçim yapmamızı bekler.”

Polisiye ve psikoloji tarihinin bir sentezi niteliğinde olan bu roman; özellikle psikoloji ve polisiye türlerine ilgi duyanların keyifle okuyacağı bir kitap…

YAZARI HAKKINDA

       JED RUBENFELDYazarın Yayımlanmış Kitapları:

• Freedom and Time: A Theory of Constitutional Self-Government
(2001)
• Revolution by Judiciary: The
Structure of American
Constitutional Law (2005)
• The Interpretation of Murder
(2006)
• The Death Instinct (2010)

Jed Rubenfeld Yale Üniversitesi’nde Robert R. Slaughter profesörüdür. Özellikle anayasal ve suç hukukları alanında uzmanlaşmıştır.

1980 Yılında Princeteon Üniversitesi’nden üstün başarı, 1986 yılında Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden yüksek onur derecesiyle mezun oldu. 1980-1982 yılları arasında aynı zamanda Juilliard Tiyatro okulunda Drama bölümünde tiyatro eğitimi aldı.

1990 yılında Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi kadrosuna katıldı ve 1994 yılında profesörlüğe atandı. Hem Stanford hem de Duke Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde konuk profesör olarak ders vermektedir.

Rubenfeld’in 2006 Eylül’ünde yayınlanan ilk romanı The Interpretation of Murder (Bir Cinayetin Psikanalizi) İngiltere’de en çok satan kitaplar arasında yerini alarak, dünya çapında bir milyondan fazla sattı.

Yale Hukuk Fakültesi profesörlerinden “World on Fire” isimli kitabın yazarı Amy Chua ile evlidir.

En Çok İzlenen Film

DEJA VU

Yönetmen: Tony Scott

Oyuncular: Denzel Washington; Val Kimler; Paula Patton; Bruce Greenwood; Adam Goldberg; Jim Caviezel

Yapımcı: Jerry Bruckheimer

Senarist: Bill Marsilii; Terry Rossio

Müzik: Harry Gregson-Williams

Tür: Psikolojik / Dram / Gerilim

Yapım yılı, ülkesi: 2006, ABD

Süre: 128 dk

Dil: İngilizce

Konusu: “Kısaca Deja Vu olarak bilinen olayın rahatsız edici gizemini herkes bir şekilde deneyimlemiştir. Birisiyle yeni tanıştığınızda sanki onu yollardır tanıyormuş gibi bir hisse kapılırsınız. Veya herhangi bir yere ilk defa gittiğiniz halde sanki orada daha önce bulunmuş gibi hissedersiniz. Kısacası Deja Vu adı verilen duyguyu bilmeyen yoktur denilebilir. Peki, ya bu tuhaf ve tüyler ürpertici duygu aslında geçmişten gönderilen bir uyarıysa… Veya bilinmeyen geleceğe dair ipuçlarını barındırıyorsa...

Yapımcı Jerry Bruckheimer ve yönetmen Tony Scott’un yeni aksiyon-gerilim çalışmasında deja vu duygusu başroldedir. İnsanların hayatını paramparça eden bir suç olayını araştırmakta olan ATF ajanı Doug Carlin’e (Denzel Washington) hiç umulmadık bir anda rehberlik eder.

New Orleans’taki bir feribota konulan bombayla meydana gelen büyük patlamanın ardından kanıt toplaması için çağrılan Carlin, insanların beyninin içindeki “deja vu”ların her şeyden daha güçlü olduğunu keşfeder. Bu da, yüzlerce masum insanın hayatını kurtarmak için beyninin en derin dönemeçlerinde bir yolculuğa çıkmasına yol açar.”

Carlin’in gerçekleştirdiği soruşturma derinleştikçe zaman ve uzay kavramları boyunca gelişen bir araştırmaya dönüşmesinin yanı sıra; patlamanın olduğu yerde ölen genç bir kadınla duygusal bağlantısının olduğunu keşfetmesiyle tersine işleyen bir aşk hikâyesi de ortaya çıkar. Yüzlerce insanın geleceğini mahvedebilecek bu büyük felaketi durdurabilecek bazı sırlar bu kadının geçmişinde bulunmaktadır.

FBI teşkilatının oluşturduğu bir teknoloji ile insanların geçmişleri izlenebilmektedir. Doug Carlin de geçmişin izlenebiliyorsa değiştirilebileceğini de düşünür. Yaşamış olduğu “deja vu”lar sayesinde beyninin en derin dönemeçlerinde zorlu bir yolculuğa çıkarak, patlamanın öncesine döner ve sözcüklerin yeterli olmadığı tam güven gerektiren çok kısa bir zaman dilimi içerisinde her şeyi değiştirebilmek için bir şansa sahip olur.

Geçmişten gelip geleceğe dair ipuçlarını barındıran “Deja vu”lar da, Carlin’in sezgileri her şeyden önemli olacaktır.

Filmin sonunun tahmin edilebilir olması dolayısıyla eleştirilse de, gerek senaryonun ustalıkla işlenmesi gerekse de aksiyon sahneleriyle dikkat çeken bir film.

Filmin Fragmanı

En Çok Kullanılan Elektronik Dergiler


Science

Cover Art for Mathematical methods for physicists
Nature


Journal of
Engineering
For Gas
Turbines and
Power



Journal of
Fluids
Engineering


American
Journal of
Public
Health



Physical
Review B


Food
Chemistry


PNAS


Biomaterials



Journal of American Chemical Society

En Çok Kullanılan Elektronik Kitaplar


Graphic
Design : The
New Basics



Cover Art for Mathematical methods for physicists
Small Change
: The Artistry
of Practice
and the Limits
of Planning in
Cities



Polymer
Nanocomposi
tes

Cite Right :
A Quick
Guide to
Citation
Styles


Design for
Water


Applied
Photovoltaics


GRE Prep
Course eBook


Probability
and Statistics


Handbook
of Porous
Media

Cell
Physiology