Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2012: Kütüphanemizden Haberler

Reaxys

Organik, inorganik kimya ve ilgili disiplinlerdeki bilim insanları için geliştirilmiş, dünyanın en büyük birleştirilmiş reaksiyon kaynakçasını içeren web tabanlı iş akış çözümü olan Reaxys; erişimimize açılmıştır.

Reaxys Nedir?

- Organik ve inorganik kimya ve ilgili disiplinlerdeki bilimadamları için Web-tabanlı çözümdür.
- CrossFire Beilstein, Gmelin ve Patent Chemistry Veritaban’larının birleştirilmiş içeriğine dayanır.
-
Doğru ve geçerliliği denetlenmiş deneysel reaksiyon & madde özellik verisi
- Hedef bileşim sentezini planlamada kimyagerlere yardım etmek için analizle ve araç planlamayla Kullanımı kolay bir ara birimdir.
-
En ilgili hitleri bulmak için Akıllı sıralama, filtreleme ve araçları analiz etme
-
Uygun Sonuç Görüntüleme

Sentez Planlama, reaksiyon araştırmaları ve madde verisi bulmak için eğer sentetik kimya, ilaç araştırması, katalizör veya madde bilimi çalışıyorsanız; Reaxys yardım eder.

Reaxys – Önemli ve Öne Çıkan Noktalar:

  • Dünyanın her yerinde En büyük birleştirilmiş reaksiyon kaynağı (tekli- ve çoklu adım reaksiyonları)

  • Sentez Planlayıcı Aracı: Sentez stratejisi oluşturmak için reaksiyonları seçme

  • Patent yayınlarından reaksiyon prosedür metinleri

  • Büyük deneysel (hesaplanmış değil!) madde veri havuzu
    > ör. maddeyi tespit için ölçülmüş spektral doruklar

  • Sadece esas özellikler değil,Farklı özelliklerin geniş çeşitliliği,

  • Madde&Reaksiyon Dosyaları:
    > bir madde kaydına dahil olan farklı yayınlardan madde verisi
    > bir reaksiyon kaydına dahil olan farklı yayınlardan reaksiyon verisi

  • Akıllı hit analizleri, daha bağlantılı hitler almak için sınıflandırma ve görüntüleme araçları

  • Verileriyle birlikte reaksiyonları ve yapıları export etmek için, yüksek esneklik ör. reaksiyon-veri-tabloları. Formatlar: WORD, EXCEL, PDF, XML, SD/RD (Yapı-/Reaksiyon-Veri-Dosya), RIS (Endnote, Referans Yönetimi)

Kullanım kılavuzuna erişmek için tıklayınız.

Tanıtım videosuna erişmek için tıklayınız. 

EndNote X6 Windows Sürümü

 

Kaynak ve makale arama, düzenleme, araştırmalarınızı paylaşma ve kaynakçanızı oluşturma konularında sunduğu esnek araçlarla araştırma ve makale yazım sürecinizi sorunsuz ve kolay hale getiren EndNote'un X6 Windows sürümü kullanıma sunulmuştur. EndNote; sürekli gelişim, akademik araştırma sürecine ayak uydurmanızı sağlar.

EndNote X6 ile gelen yenilikler:

- EndNote ve EndNote Web kütüphanelerinizi senkronize edebilir, tüm referanslarınıza, ekli dosyalara ve gruplarınıza her yerden erişebilirsiniz,
- Referans takibi için sunulan yeni rating ve durum araçları ile favorilerinizi daha kolay bulabilirsiniz,
- Ekranınızı daha iyi kullanabilmeniz için genişletilmiş pencere yerleşim düzen seçeneklerini bulabilirsiniz,
- Bir referansı, içerdiği dosya ve şekil ekleriyle birlikte tek bir tıklama ile meslektaşlarınıza email olarak gönderebilirsiniz,
- Daha az adımda kayıtları kütüphanenize aktarmak için yeni PubMed direct export formatını kullanabilirsiniz,
- Güncellenen, 13.000 üzerindeki dergiyi kapsayan terimler listesi ile tıbbi dergi adları ve kısaltmalarını yönetebilirsiniz.

EndNote X6 versiyonunu bilgisayarınıza kurabilmek için Veritabanları sayfasından EndNote için verilen \library2.iyte.edu.tr\EndNotex5 link adresini kopyalayıp, browserınıza yapıştırın. Açılan sayfadaki exe.uzantılı dosyayı bilgisayarınıza kaydedin, böylelikle EndNote X6 versiyonu kullanıma hazır hale gelecektir.

E-Kitaplar

Bu yıl satın alınması talep edilen yabancı dil kitaplardan 134 tanesi elektronik olarak sağlanmıştır. EBSCO eBook Collection, Ebrary ve Wiley Online Library platformlarından erişebileceğiniz söz konusu kitaplara ait listeye http://library.iyte.edu.tr/files/files/E-Kitaplar.xls linki aracılığıyla erişebilirsiniz.

Kütüphane Kataloguna da eklenmiş olan bu kitaplara, Veritabanları sayfasında yer alan "EBSCO eBook Collection", "Ebrary" ve "Wiley Online Library"  başlıklarından erişebilirsiniz.

E-Kitap Okuyucular

E-Kitap okuyucu cihazları kullanıcılarımızın hizmetinde...

Kullanıcılarımız; 456 adet e-kitap yüklenmiş olarak kullanıma sunulan E-Kitap okuyucu cihazları, 7 gün süreyle ödünç alabilirler. Ayrıca, Kütüphanemizin erişim sağladığı 100.000’in üzerindeki e-kitaptan da istediklerini yükleyebilirler.

E-kitap okuyucular, göz yormayan e-ink teknolojisini kullanarak elektronik kitapları basılı kitap konforu ile okumanızı sağlayan en gelişmiş cihazlardır. Yaygın olarak kullanılan metin ve resim formatlarının (pdf, .epub, .doc, .jpeg, .gif, v.d.) tümü e-kitap okuyucularda görüntülenebilmektedir. Bu cihazları kullanırken sayfalara not alabilir, kaldığınız sayfayı ve aradığınız kelimeyi kolayca bulabilir, ayraç bırakabilir, sözlükte arama yapabilir, mp3 dinleyebilir ve aynı zamanda Kablosuz ağ (wi-fi) ile kolayca internete bağlanabilir, internette surf yapabilirsiniz.

İsim Yarışmamızın Sonucu "IYTExplore"

Kütüphanemizin yaklaşık 2 yıldır abone olduğu, tek bir arama kutusu ile bütün kütüphane katalogunu ve tezleri, abone olunan veritabanlarını, elektronik dergileri aynı anda tarayabilen ve istenildiği taktirde 636 milyonun üzerinde akademik kaydı getirebilen toplu tarama teknolojilerinin en son örneklerinden olan SUMMON için 05 - 30 Nisan 2012 tarihleri arasında İYTE Kütüphanesi’ne özel ismi bulmak için bir yarışma yapıldı.

Yarışmada önerilen 138 isim arasından 5 isim seçilerek oylamaya sunuldu ve 25 Mayıs 2012 tarihine kadar devam eden oylama sonucuna göre en fazla oyu "İYTExplore" aldı.

Yarışmada önerilen 5 isim ve aldıkları oylar:

All in One: 36 oy
BuluM: 22 oy
Finder: 10 oy
IYTExplore: 87 oy
SiSa = Search in Source(s) available: 68 oy

"İYTExplore" ismini öneren; Enstitümüz İnşaat Mühendisliği bölümü mezunu ve Mimari Restorasyon bölümünde yüksek lisans yapmakta olan Cansu BÜKEY iPod Nano kazandı. Cansu BÜKEY’e ödülü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin GÜRDAL tarafından verildi.

Facebook'a Kütüphane Kurduk

Facebook hesaplarında bir kez 'bookshelf' uygulamasını yükleyerek sistemini aktif hale getiren kullanıcılarımız, Facebook'ta olduğu süre boyunca kütüphane hizmetinden yararlanabilmektedir.

Kullanıcılarımız Facebook hesaplarında iken;

  • Kitap taraması yapabilir
  • Kitap ayırtabilir
  • Ödünç aldıkları kitapları görebilir
  • Ödünç aldıkları kitapların süresini uzatabilir
  • Ödünç aldığı kitapları geri vermeyi geciktirdiği durumlarda ödemesi gereken ceza miktarını görebilir ve kredi kartıyla bunu ödeyebilir
  • Elektroniği olan kitapları indirip, okuyabilir
  • Bu uygulamayı arkadaş listesindekilerle paylaşabilir ve bu şekilde arkadaşları kütüphaneden aldığı ya da okuduğu kitapları görebilir.

Konu ile ilgili basında çıkmış haberlere aşağıdaki linkler aracılığıyla erişebilirsiniz:                                                  

http://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/71331--facebooka-kutuphane-kurdular

http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/21179588.asp

http://ekonomi.haberturk.com/teknoloji/haber/766206-facebookta-turkce-kutuphane

http://www.haber7.com/egitim/haber/912410-facebooka-kutuphane-kurdular

http://haber.gazetevatan.com/facebookta-turkce-kutuphane/472065/43/Teknoloji

http://www.f5haber.com/haberdar/facebook-ta-turkce-kutuphane-haberi-3183263/

http://www.bizimhaber.com/tekno-bilim/facebookta-turkce-kutuphane-h9792.html

Facebook ve Twitter Sayfamız

Her zaman en iyi hizmeti sunabilmek için, Kütüphanemiz size biraz daha yakın... Kütüphanemiz facebook ve twitter sayfası açılmıştır.

Kütüphanemiz Mobil Web Sitesi

Teknoloji liderliği rolümüzün de bir gereği olarak İYTE’ye ait ilk mobil web sitesini İYTE Kütüphane olarak kullanıma açtık. Akıllı telefonlarınız ve mobil cihazlarınızdan İYTE Kütüphanesi web sitesininin mobil versiyonunu kullanabilirsiniz. Sitemize girdiğinizde otomatik olarak mobil web sitemize yönlendirileceksiniz. Türkiye’nin en kapsamlı mobil kütüphane web sitesini kullanıma açmaktan mutluluk duyuyoruz.

Kütüphane Otomasyon Sistemi Mobil Uygulaması "BookMyne"

 IOS ve Android işletim sistemli telefonlarınıza ve mobil cihazlara "BookMyne" uygulamasını indirerek, kütüphane katalogumuzda çok kolay taramalar yapabilir, üzerinizdeki yayınları görebilir, uzatma yapabilir, hold koyabilir, hesabınızla ilgili her türlü işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu uygulamayı Itunes ve Android marketten indirebilirsiniz. Aşağıdaki videodan kullanıma ait detaylı bilgi edinebilir, ayrıca http://catalog.iyte.edu.tr sayfasında bu video’yu bulabilirsiniz.

http://youtu.be/rDWzrw75n1g