Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2012: Yardım Masası

Yardım Videosu

Yardım Masası

SYMPHONY: Kütüphane Otomasyon
Sistemi

Bu bölümümüzde yakın zamanda kullanıma sunduğumuz; esnek mimarisi ve dizaynı sayesinde kolaylıkla yeni teknolojiler ile adapte olabilen Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi Symphony’nin kullanımına ilişkin bilgiler yer almaktadır.

Aradığınız bir kaynağın (basılı kitap, elektronik kitap, tez, dvd, cd. vs.) kütüphane koleksiyonumuzda olup olmadığı bilgisine ulaşmak için; kütüphane web sitemiz (http://library.iyte.edu.tr) ana sayfasının üst bölümünde yer alan “Katalog” u seçiniz.

Gelen sayfada, tarama kutucuğuna yayına ilişkin (yayın adı, yazar adı, anahtar kelime vs.) bilgiyi yazıp, “enter” tuşuna basınız. Yaptığınız taramaya ilişkin sonuçlar gelecektir. Ekranın sol tarafında yer alan yazar bilgisine, formatına , yayın tipine, dil bilgisine, bulunduğu rafa, yayının tarihine ve erişebilirlik bilgilerine göre arama sonuçlarınızı daraltmanız mümkündür.

Gelen sonuç sayfasından yayınlara ilişkin bilgileri edinebilir; kapak fotoğraflarını görüp, format (basılı kitap, elektronik kitap, dvd vs.), raf numarası (call number), özet bilgi ve erişebilirlik bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Eğer bir yayının erişebilirlik bilgisi olarak “Available: 0” yazıyor ise, o an için yayının erişilebilir olmadığı anlamına gelmektedir. Ayrıntısına bakmak için yayın adına tıklarsak gelen sayfada “Status” altında erişilebilirlik durumuna ilişkin ayrıntıyı bulabiliriz. Eğer bir tarih yazıyorsa, yayının bir başka kullanıcıda olduğu ve o tarihte kütüphanemize geri getirileceği anlamını içermektedir. Shelf number kütüphanemizde bulunduğu rafın yerini göstermektedir.

ClipbClipb

Eğer yayın bir başka kullanıcıda ise yayını rezerve ettirebilirsiniz. Bunun için, üst bölümde yer alan “Select an Action”i tıkladıktan sonra “Place Hold(s)” ya da ekranın yan tarafında bulunan “Place Hold” u tıklayabilirsiniz. Ayrıca “Select an Action” bölümünden istediğiniz yayını listenize ekleyebilir, yayına ilişkin bilgileri mail adresinize gönderebilir ya da çıktısını alabilirsiniz.

Başka bir kullanıcıda olan yayını rezerve ettirmek için “Place Hold” a tıkladıktan sonra “username” ve “password” bilgilerinizi gireceğiniz bir pencere açılacaktır. Kullanıcı adınız, TC Kimlik Numaralarınızdır. Şifreniz ise eğer değiştirmediyseniz “123456” dır. Rezerve ettirdiğinizde sizden önce başka rezerveler var ise kaçıncı sırada olduğunuzu görebilirsiniz. Kitap kütüphaneye geldikten sonra size e-mail ile bilgi verilecek ve üç gün içinde yayını kütüphaneden almanız istenecektir. Eğer üç gün içinde yayını almaz iseniz, yayın raftaki yerine yerleştirilecektir.

Eğer aradığınız yayın elektronik bir yayın ise; yayın ismine tıkladıktan sonra “Electronic Access” bölümünde yer alan link vasıtasıyla yayının tam metnine ulaşabilirsiniz:

Yayın adına, yazar adına, konuya, anahtar kelimeye vs. göre basit tarama yapabileceğiniz gibi “Advanced Search” ü kullanarak da arama seçeneklerinizi genişletebilirsiniz.

Tüm kullanıcılarımız Kütüphane web sitemiz ana sayfasında yer alan “Kullanıcı İşlemleri” menüsüne ya da katalog sayfasında yer alan “My Account” a tıklayarak kütüphane hesaplarına ulaşabilirler. Bunun için kullanıcı adı “TC Kimlik Numarası”, şifre ise eğer değiştirmediyseniz “123456” dır.

Hesabınıza giriş yaptıktan sonra; üzerlerinizdeki yayınları görüp, sürelerini uzatabilir, rezerve ettirdiğiniz yayınları görebilir, cezalarınıza ilişkin bilgi edinebilirsiniz.