Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2012: Bir Kitap - Bir Film Önerisi

Bir Kitap Önerisi

KADERİN KIZI

Yazarı: Isabel Allende

Çevirmen: İnci Kurt

Tür: Roman

Yayınevi: Can Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2003 (2. Basım)

Sayfa Sayısı: 403

ISBN No: 9789758440504

Konusu: “Miss Rose; sepetin içinde kapıya bırakılmış bir bebek bulur; onu alır büyütür. Adı Eliza olmuştur. Günler, aylar, yıllar hızla geçer. Büyük bir tutkuyla bağlandığı sevgilisi onu bırakıp Kuzey Amerika'ya altın aramaya gitmiştir. Dünyanın dört bir yanından, geçmişlerini geride bırakarak yeni bir yaşamın peşine düşüp bu topraklara gelen insanların pek azı, yeni bir bir ülkenin oluşumunda pay sahibi olurken, pek çoğu da eriyip yok olacaktır. 'Altıncı hücum'un yaşandığı, serüven düşkünlerinin altın bulmaya çalıştığı vahşi Amerika, olağanüstü çizgilerle, renklerle gözümüzde canlanır. Şili'li yazar Isabel Allende, aşkı derinlemesine çizerken, Eliza'nın kişiliğinde, yalnızlığın, arayışın erişilmez boyutlarını da gözler önüne serer. Sevdiği adamın peşinden bu yabanıl ortama gelen Eliza da olağandışı bir kadına dönüştürecektir. Eliza'ya sürekli yardımcı olan Çinli bilge Tao Çien ise, genç kadını, insan doğasının gizleri ve çelişkileri arasında unutulmaz bir başka yolculuğa çıkarmıştır. Tutku, bu romanın ana temasıdır. Dünyada olduğu kadar Türkiye'de büyük bir okur kitlesine sahip olan Isabel Allende, son yazdığı Kaderin Kızı'nda, aşk, şiddet, dostluk, umut, mutsuzluk gibi insanı insan yapan temel duyguları, romanın kahramanlarıyla birlikte bizlere de yaşatıyor.”

Güney Amerika edebiyatının okunması gereken yazarlarından olan Isabel Allende; bu romanında şehrin ileri gelenlerinden bir ailenin evlatlığı olan Eliza’nın Şili’de Valparaiso adlı liman kentinde başlayıp, altın aramaya giden sevgilisinin peşinde Kuzey Amerika’ya uzanan zorlu hikâyesini sürükleyici bir dille anlatıyor. Altına hücumun, umutların, yerli halka yapılan zulümlerin, farklı kültürlerin bir araya gelişinin anlatıldığı romanda, Eliza’nın yaşamı ile birlikte Çinli bilge Tao Çien ve daha birçok yaşama da tanıklık ediyoruz.

İleride olacaklarla ilgili ipuçlarının verildiği kitapta, olaylar gerçekleşene kadar hikâyenin oraya nasıl geleceğini hayal bile edemiyorsunuz.

YAZARI HAKKINDA:

Eserleri:

• Ruhlar Evi (La casa de los espíritus, 1982)
• Aşktan ve Gölgeden (De amor y de sombra, 1984)
• Eva Luna (1987)
• Eva Luna Anlatıyor (Cuentos de Eva Luna, 1989)
• Sonsuz Düzen (El plan infinito, 1991)
• La gorda de porcelana (1984)
• Paula (1995)
• Afrodit (Afrodita, 1998)
• Kaderin Kızı (Hija de la fortuna, 1999)
• Sararmış Bir Fotoğraf (Retrato en sepia, 2000)
• Canavarlar Kenti (La ciudad de las bestias, 2002)
• Yüreğimdeki Ülkem (Mi país inventado, 2003)
• Altın Ejder Krallığı (El Reino del Dragón de Oro, 2003)
• Pigmenler Ormanı (El bosque de los pigmeos, 2004)
• Zorro: Efsanenin Başlangıcı (El Zorro:
Comienza la Leyenda, 2005)
• Inés del alma mía (2006)
• La Suma de los Días (2007)
• Una Tribu de Novela (2007)
• Tributo al Libertador Pinochet (2007)

Isabel Allende, Isabel Allende Llona (d. 2 Ağustos 1942) Şilili yazar. Allende, Şili büyükelçisi Tomás Allende'nin kızı olarak Lima, Peru'da doğdu. Şili'nin 1970'le 1973 yılları arasında cumhurbaşkanı olmuş Salvador Allende'nin de yeğenidir. 1945'te annesiyle babası ayrıldı ve annesi Şili'ye üç çocuğuyla yeniden yerleşti. 1953'e kadar orada yaşadıktan sonra ortaokul eğitimini tamamlamak için tekrar 1958'de Şili'ye döndüler.

Eğitim kaynakları aşağıdaki gibiydi:


• Beyrut, Lübnan'da kızlara özel dinî eğitim veren İngilizce dil okulu.
• Santiago, Şili'de kızların gittiği lüks bir okul.
• Büyükbabasından evde özellikle tarih ve coğrafya dersleri
• William Shakespeare'ın tüm eserleri, Alanso de Ercilla'nın büyük epik şiiri La Araucana ve daha birçok kitaptan okuma

Yetişkin Hayatı

Şili'de ilk eşi Miguel Frías'la 1962 yılında evlendi. 11 Eylül 1973'te amcası Şili'nin ilk sosyalist Başkanı Salvador Allende, general Augusto Pinochet önderliğindeki ordu tarafından devrilince ve ölünce / öldürülünce, Allende ailesiyle birlikte önce Karakas Venezuela'ya daha sonra San Francisco ABD'ye sürgüne gitti.



http://tr.wikipedia.org/wiki/Isabel_Allende adresinden alınmıştır.

Bir Film Önerisi

EJDERHA DÖVMELİ KIZ

Yönetmen: Niels Arden Oplev

Yapımcı: Søren Stærmose

Senaryo: Nikolaj Arcel, Rasmus
Heisterberg

Senaryo (Kitap): Stieg Larsson

Oyuncular: Noomi Rapace, Michael
Nyqvist, Tehilla Blad, Sofia Brattwall,
Gunnel Lindblom, Stefan Sauk, Alexandra Pascalidou, Alexandra Eisenstein, Annika Hallin, Barbro Enberg, Björn Granath, Christian Fiedler…

Yapım Ülkesi: Almanya / Danimarka /
İsveç

Filmin Türü: Dram, Erotik, Gerilim, Gizem, Polisiye, Psikolojik, Suç

Yapım Yılı: 2009

Filmin Süresi: 2 saat 32 dk.

Konusu: “İsveçli yazar Stieg Larsson’un Millennium Üçlemesi, tam 41 ülkede 21 milyon satarak rekor kıran, nefes nefese bir roman dizisi. İlk kitabı Türkçe’ye Ejderha Dövmeli Kız adıyla kazandırılan bu üçleme sinemaya da uyarlandı ve İskandinavya’da izleyici rekorları kırdı.

Ejderha Dövmeli Kız’da, hapse girmek üzere olan gazeteci Mikael Blomkvist ile ona yardım eden gizemli, asosyal, uyumsuz, dövmeli hacker kız Lisbeth Salander, kırk yıl önce ortadan kaybolan Harriet Vanger’in izini sürerken bir dizi cinayeti açığa çıkarır; üstelik katil aileden biridir. Ancak Vanger hanedanının gazabına uğrayınca avcıyken av konumuna düşerler.”

Edebiyat’tan sinemaya uyarlanan çoğu filmlerin izleyici hayal kırıklığına uğrattığını göz önüne alırsak, Stieg Larsson’un 650 sayfalık romanından uyarlanan “Ejderha Dövmeli Kız” ın son derece başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bu başarıda yönetmenin etkisinin yanı sıra, romanın sinematografik yapısının da etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Zengin bir yatırımcının dolandırıcılığını ortaya çıkarmaya çalışırken, haber kaynakları tarafından satılması sonucu, tutuklanmasına 6 ay kalmış bir gazeteci olan Mikael ile; çocukluğu türlü eziyetlerle geçmiş, sosyal yardım yerine sosyal taciz gören ancak kendi başının çaresine bakmayı öğrenmiş bir genç kız olan Lisbeth’in yolları, 40 yıl önce işlenmiş gizemli bir cinayeti aydınlatmaya çalışırken kesişiyor. Aslında bu iki karakter birbirinden oldukça farklı; ancak toplum dışına itilmişlik, ihanete uğramışlık kısaca acıları yakınlaşmalarını sağlıyor.

Esrarengiz, gizemli ve gerilim dolu olayların birbirini takip ettiği film, kadına taciz ve şiddet öğeleriyle de dikkat çekiyor. Siyasi ve toplumsal eleştiriye yer verilirken, Lisbeth’in intikam biçimi yeni bir insan arayışına cevap veriyor.

Milenyum üçlemesinin diğer iki kitabı “Ateşle Oynayan Kız” ve “Arı Kovanına Çomak Sokan Kız” ın da filmi çekilmiş olmasına rağmen; “Ejderha Dövmeli Kız” ın bunlar arasında en başarılı film olduğunu söyleyebiliriz.

Filmin Fragmanı